WTCR - A tavalyi év újonca idén is a WTCR-ben szeretne versenyezni, szövetségi támogatással
A tavalyi év újonca idén is a WTCR-ben szeretne versenyezni, szövetségi támogatással
Fotó: fiawtcr.com (Paulo Maria)

A tavalyi év újonca idén is a WTCR-ben szeretne versenyezni, szövetségi támogatással

LantiLanti
2021/02/05 12:00
2021-ben is a Túraautó Világkupán indulna Gilles Magnus, aki tavaly a Comtoyou Racing pilótájaként megnyerte az első ízben kiírt Újonc Kupát. 

A fiatal belga versenyző hazája tehetségkutató programjának segítségével jutott el a WTCR-be, és továbbra is az RACB National Team tagja. A belga szövetség által útjára indított rendszer idén számol a 21 éves Magnusszal.

"Dolgozunk rajta, hogy Gilles visszatérhessen a WTCR mezőnybe. Az Újonc Kupa megnyerésével kiérdemelte ezt, és jó lenne egy második szezonban is látni őt, amikor remélhetőleg már az élmenőkkel tud harcolni. Ez egy remek bajnokság a fiatal tehetségek számára" - mondta az FIA Sports Newsletternek Geoffroy Theunis, az RACB National Team igazgatója. 

Magnus 2019-ben csatlakozott a Belga Királyi Autóklub által szervezett, és a belga lottó által támogatott tehetségnevelő kezdeményezéséhez, miután 500 további jelentkező közül neki sikerült a legmélyebb benyomást tennie a többek között a többszörös Spa és Nürburgring 24h győztes Marc Duezből, és a kilencszeres Le Mans-első Tom Kristensenből álló döntéshozói csapatra. 

A befektetés azóta megtérülni látszik. Első túraautós évében futamot nyert az elég sűrű TCR Europe mezőnyben, második lett az FIA Motorsport Games-en, tavaly pedig elvitte az Újonc Kupát a WTCR-ben. 

Magnus-arc-2020.jpgFotó: fiawtcr.com (Paulo Maria)

Mindezt úgy, hogy eredetileg 2020-ban is a TCR Europe-ban indul volna, ám a koronavírus helyzet miatt átalakult a WTCR versenynaptára, így megnyílt számára az út a csúcskategóriába. 

"Nagyon hálás vagyok, hiszen csak miattuk lehetek most itt. Sokak számára ez egy olyan lehetőség, ami az egész életüket megváltoztatja. Az enyémet teljesen átalakította. Nem csak arról a pénzbeli segítségről van szó, amivel itt lehetek, hanem a fizikai és mentális felkészítésről, valamint a kommunikációs háttérről. Mindent ők intéznek, én pedig egy luxus helyzetben érzem magam" - fogalmazott Magnus

Az RACB kezdeményezését az FIA Versenyzői Tanácsának vezetője, Tom Kristensen is sokra tartja. 

"Csak jó dolgokat tudok mondani az RACB National Team kezdeményezésről. Az évek során a motorsport folyamatosan drágult, így egyre kevésbé elérhető a fiatal versenyzők számára. Már az én kezdő éveimben is nagyon nehéz volt, de akkor még néhányaknak sikerült a puszta tehetséggel. Ma a tehetség önmagában már egyértelműen kevés, ezért nagy szükség van az ilyen programokra" - véli a Le Mans-i legenda. 

Az RACB támogatásával tehát Magnus jövőre is a Túraautó Világkupán szeretne indulni, ahol az Újonc Kupa helyét a Junior Bajnokság veszi át. Ebben 24 évnél fiatalabb versenyzők vehetnek részt, olyanok, akik 2019 előtt nem indultak egyetlen WTCR vagy WTCC futamon sem. A belga tehetség mindkét kritériumnak megfelel. 

Hozzászólások