WTCR - Mariani: meglepett Norbi teljesítménye
Mariani: meglepett Norbi teljesítménye

Mariani: meglepett Norbi teljesítménye

LantiLanti
2013/11/26 15:00

Mariani_tarquini_honda

Alessandro Mariani, a JAS Motorsport csapatfőnöke nemrég hosszas beszélgetést folytatott Massimiliano Palumboval, az olasz Motorsport Rants magazin újságírójával, amelyben szóba került az ide WTCC-s szezon, a következő évad és a túraautósport általános helyzete is.

Fogyasztóvédelmi okokból (nehogy valaki túlságosan elfáradjon olvasás közben) mi három részben közöljük az interjú fordítását. Elsőként jöjjön a 2013-as évad summázása.

Alessandro, elégedett vagy a 2013-as évvel?

"Őszintén? Részben. Egy picivel többre számítottam. Az autónk jó volt, de a motorral akadtak problémák. Nem sokkal, de egy kicsivel azért többet vártam ennél."

Milyen területen kellett volna fejlődni?

"Sajnos nem sikerült végsebességben megverni az ellenfeleinket. Viszont ha azt vesszük alapul, hogy nagyon kevés tapasztalattal a hátunk mögött három (azóta már négy - szerk.) futamot nyertünk, akkor elégedettnek kell lennem. Főleg ha hozzáveszem, hogy az ellenfeleinknek menny időre volt szükségük a versenyképességhez."

Számítottál arra, hogy a Chevrolet ilyen erős marad, miután elveszítette a gyári támogatást?

"Pontosan tudtam, hogy jók lesznek. Hasonló helyzetet éltünk meg mi is 2001-ben az ETCC-ben, amikor elveszítettük a Honda támogatását, de megkaptunk tőlük minden eszközt és Tarquinit is. Abban ez évben 20 futamból 11-et megnyertünk. Ha valaki sokáig működik gyári csapatként, akkor egy idő után, ha nem is magától, de könnyebben mennek a dolgok."

"Emellett meg kell jegyezni, hogy a szabálymódosítások miatt folyamatosan rohanásban voltunk. Néhány hónap alatt raktuk össze a 2012-es autót (prototípus), amit aztán 2013-ra továbbfejlesztettünk. Majd jött a 2014-es Civic. Mindezt úgy, hogy nem állt rendelkezésünkre annyit tesztlehetőség, mint a riválisoknak korábban. Ez is adott némi előnyt a Chevrolet-nek."

Tarquini_michelisz_honda_jpn

"Számunkra szinte lehetetlen volt előrébb lépni. Durván kéthetente jöttek az európai versenyek, aztán pedig el kellett kezdeni az új autót, így nem volt értelme Argentína után továbbfejleszteni a régit. Ezek a hátráltató tényezők juttattak minket néha nehéz helyzetbe. De minden alkalommal fejlődtünk valamennyit, amikor pályára léptünk."

Elégedett vagy a versenyzőiddel?

"Monteironak sajnos elég problémás szezonja volt. Csúnya balesetet szenvedett Marrakeshben önhibáján kívül, aztán Szlovákiában övé lehetett volna a pole, de egy kicsi hiba miatt nem jött össze. Összességében elég sok balszerencse érte, és nem igazán tudta kihozni magából a legjobbat, ezért került krízisbe. Nagyon sokat jelentett neki, amikor a Honda Argentínában bejelentette, meghosszabbítja a szerződését."

És Tarquini?

"Ő már a múltban is versenyzett nálunk, úgyhogy nem okozott meglepetést. Jól ismerem őt. Neki is voltak hullámvölgyei, több okból kifolyólag, de amikor kellett, mindig odatette magát."

"Michelisz Norbert teljesítménye azonban nagyon kellemes meglepetés volt. Egy olyan autóval versenyzett, amely minden fejlesztést megkapott tőlünk, úgyhogy műszaki értelemben egy gyári technika volt. Az adatok megosztásával is segítettük a Zengő Motorsportot. Norbert pedig újra és újra bizonyította gyorsaságát, különösen egy körön."

Egyelőre ennyi, hamarosan folytatjuk az interjú második részével, amelyben Mariani a 2014-es tervekről és esélyekről is beszél.

Fotó: WTCC Media

Hozzászólások