WTCR - Citroen és Honda: közös téli tesztek
Citroen és Honda: közös téli tesztek

Citroen és Honda: közös téli tesztek

LantiLanti
2013/11/06 14:37

Honda_citroen_Egyutt

A Motorsport-Total értesülései szerint a Citroen és a Honda megállapodott abban, hogy a tél során négy közös tesztet tartanak a 2014-re történő minél alaposabb felkészülés érdekében. A két gyártó már a tesztek időpontját és helyszínét is meghatározta, három spanyolországi és egy olaszországi etap vár rájuk a holtszezonban.

A közös teszt két szempontból is előnyös lesz a franciák és a japánok számára. Egyrészt mindketten elkerülhetik azt a hibát, amibe a Honda tavaly belecsúszott. A japán márka 2013-ban kizárólag magányos teszteken vette részt, és csak az idénynyitó monzai hétvégén derült ki, hogy motorerőben komoly hátrányuk van a Chevrolet-hez képest. A közös teszteknek köszönhetően viszont folyamatosan összehasonlíthatják magukat várhatóan legnagyobb ellenfeleikkel.

A másik előny, hogy így a pályabérleti díjon is többen osztoznak, azaz mindkét gyártó spórolhat valamennyit, ám ez sokkal kevésbé fontos tényező, mint az előbbi.

A négy közös teszt közül három négynapos egy pedig háromnapos lesz, egyet januárban, egyet februárban, kettőt pedig márciusban tartanak majd.

A harmadik gyártó, a Lada neve egyelőre nem merült fel a közös tesztek kapcsán, ám nem kizárt, hogy egy-két alkalommal az oroszok is csatlakoznak. Elvégre nekik sem árt, ha összemérheti magukat leendő riválisaikkal. Sőt költségcsökkentés jelszó alatt akár a privát csapatok is beszállhatnak, és létrejöhet valami olyasmi, mint amit az F1-ben kollektív tesztnek neveznek, és ami igazán feldobná a téli uborkaszezont.

Egyelőre a Citroen az egyetlen gyártó, amely már tesztelte a 2014-es technika prototípusát, a Hungaroringen, a Paul Ricardon és Valenciában is mentek a C-Elyséevel, sőt holnap José María Lopez újra pályára viszi az autót.

A Honda és a Citroen közös tesztjeinek időpontja:

Január 21.-24. - Motorland Aragon (Spanyolország)

Február 11.-14. - Barcelona (Spanyolroszág)

Március 3.-6. - Vallelunga (Olaszország)

Március 19.-21 - Valencia (Spanyolország)

A legfrissebb naptártervezet szerint április hatodikán rajtolhat a 2014-es WTCC szezon.

Fotó: Bende Imre

Hozzászólások