WTCR - Veszélyben a sonomai futam
Veszélyben a sonomai futam
Fotó: WTCC Media

Veszélyben a sonomai futam

LantiLanti
2014/05/27 15:52

A Motorsport-Total is megerősítette a WTCC Blog nagyon nem hivatalos forrásból kapott információit: elképzelhető, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a Túraautó Világbajnokság mégsem utazik idén Sonomába. Egy második kínai verseny lehet a beugró.

A WTCC Marcello Lotti vezetése alatt éveken keresztül dolgozott azért, hogy betörjön az amerikai piacra, ami 2012-ben sikerült, három évre szóló megállapodást kötöttek az Infineon Raceway-két is ismert kaliforniai pályával. Az első két év a versenyek szempontjából rendkívül sikeres volt, mi magyarok pedig kifejezetten szerettük a pályát, hiszen Michelisz Norbi rendre jól szerepelt, két éve itt sikerült neki először (és eddig egyetlenszer) mindkét futamon dobogóra állnia.

A közönségről és úgy összességében a rendezvény sikerességéről személyes tapasztalatom nincs, de a beszámolók szerint nem voltak rosszak az amerikai versenyek, és a nézőszámra sem panaszkodott senki. Akkor mégis miért?

Megmondom: érdekből.

Amikor 2011-ben folytak a tárgyalások Sonomával, egyetlen gyártó szerepelt a WTCC-ben, a Chevrolet, amely ugye amerikai. Lottiék nyilván szerettek volna kedvezni annak a partnernek, amely egyáltalán életben tartotta a világbajnokságot, így minden korábbinál fontosabb lett egy amerikai futam. Az élet furcsa fintora, hogy mire a mezőny 2012-ben eljutott Sonomába, már hivatalos volt: Chevy az év végén kiszáll.

Azóta sokat változott a világ. Van egy Ladánk, amely Ázsiában aktív, egy Hondánk, amelynek ugyan fontos az USA, de az Indycaron és már bajnokságokon keresztül már rég megvetette a lábát, és egy Citroenünk, amelyet leginkább Dél-Amerika és Kína érdekel. És ezzel el is jutottunk a beugró futam kérdéséhez, hiszen a hírek szerint egy második kínai fordul veszi át sonoma helyét. Vajon miért?

Az MST egyébként úgy tudja, Guangdong vagy Zhuhai lehet a befutó. Előbbivel már korábban is próbálkozott a WTCC, abban az évben, amikor végül a Tianma libakergetőre kellett átvinni a versenyt.

Nem tudom, a gyártói érdekek változásán kívül van-e más ok a cserére, de ha nem, az baj. Rendben van, hogy a Citroen igen-igen fontos partner a WTCC-nek, de addig talán mégsem kéne elmenni, hogy a kedvükért menet közben változtatunk a naptáron...

Ha tényleg elveszítjük, nagy kár lesz Sonomáért, mindenki imádta, és az egyik legjobb pálya volt az egész szezonban.

Hozzászólások