WTCR - Valente: kolosszális lesz
Valente: kolosszális lesz
Fotó: WTCC Media

Valente: kolosszális lesz

LantiLanti
2014/09/15 10:14

A gyári Honda pilóták, azaz Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro mellett a Campos Racing versenyzője, Hugo Valente is ott volt a hétvégi négyórásra tervezett ADAC Barbarossapries nevű VLN sorozat futamon, ami végül az erős köd miatt elmaradt.

A WTCC-ben egy RML Chevrolet Cruze-t vezető francia pilóta egy Peugeot RCZ Cup autóval szerette volna a lehető legtöbb információt begyűjteni a Nordschleiféről, ám az időjárás és egy műszaki probléma jelentős mértékben hátráltatta a munkát.

Valente autóját egy olyan csapat készítette fel, amely szintén ismerős lehet a Túraautó Világbajnokságot kedvelők számára; a francia ANOME istállóról van szó, amely 2013-ban, Monzában Wéber Gabi korábbi BMW-jét indította a jégrali király Jean Philippe Dayraut-val a volán mögött. Valente váltótársa Clément Delporte lett volna, aki tapasztalt VLN menőnek számít.

A fiatal francia pilóta életébe először járt a Nordschleifén, de azonnal felcsillant a szemében az a fény, ami szinte minden versenyzőre jellemző, ha megérkezik a 26 kilométeres legendás pályára.

"Az egész világon nincs olyan pálya, amely ehhez fogható. Itt igazán értelmet nyer az a kifejezés, hogy a 'vezetés élménye'" - lelkendezett Valente.

A camposos pilóta számára sajnos igen kurtára sikerült a nürburgringi látogatása, már ami a versenyprogramot illeti. Az időmérőn motorhiba hátráltatta a csapatot, így Valente mindössze öt kört tudott megtenni a Zöld Pokolban. Javítja a hétvége mérlegét, hogy előtte napokon keresztül elemezgette utcai autóval a pálya egyes részeit, így összességében elégedetten távozott Németországból.

"Ez a pálya pont olyan, amilyennek leírták: nehéz, gyors és veszélyes. Rendkívül hasznos első élményekkel gazdagodtam, bár ennél sokkal több időre lesz szükségem, hogy igazán megszokjam a vonalvezetést, és pontosan tudjam, mikor hol kell fékezni valamint váltani."

"Emellett szinte kézzel fogható a környék egyedi varázsa. Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy személyes élményeim legyenek a Nordschleife aranykoráról, de az első pillanattól éreztem, hogy ez egy különleges hely."

"Már alig várom, hogy a TC1-es autót is vezethessem itt. Egy dologban biztos vagyok, a jövő évi futam nagyszerű lesz, vagy inkább "kolosszális", ahogy itt mondják" - zárta Valente.

A négyórás versenyt végül törölték, így nem kizárt, hogy az ősz során Valente megpróbál visszatérni egy másik VLN futamra. Bár ahogy a sorozatot és a környéket jól ismerő Walter Csaba (korábbi GT3-as futamgyőztes) mondta, időjárási szempontból ilyenkor már bármi benne van a pakliban, hiszen az Eifel hegység különleges mikroklímával rendelkezik.

Hozzászólások