WTCR - Tiago Monteiro Suzukában visszatér a WTCR-be
Tiago Monteiro Suzukában visszatér a WTCR-be
Fotó: Tiago Monteiro

Tiago Monteiro Suzukában visszatér a WTCR-be

LantiLanti
2018/10/17 11:01

Megérkezett a hír, amit több mint egy éve vár szinte minden jóérzésű túraautó rajongó, a Honda néhány perce bejelentette, visszatér a pályára a tavaly szeptemberben súlyos teszt balesetet szenvedő Tiago Monteiro. 

A 42 éves portugál pilóta azt a helyet foglalja el, amely egész szezonban az övé lett volna, a Boutsen Ginion Racingnél vezeti majd azt a Honda Civic Type R TCR-t, amelyet mostanáig Benjamin Lessennes és Ma Qing Hua tartott melegen neki.

Monteiro a világbajnoki cím első számú várományosa volt tavaly, mielőtt egy őszi barcelonai teszten fékhiba miatt nagy sebességnél a korlátba csapódott a barcelonai egyes kanyarban. A Honda gyári pilótája súlyos fej és nyaksérüléseket szenvedett, és egy közel fél éves tortúra várt rá, melynek első hónapjait rengeteg bizonytalanság övezte. A helyükről kiugró szemeiről és egyéb brutál nehézségeiről tavasszal részletesen is mesélt a WTC Blognak. 

Állapota azonban csodával határos módon remek ütemben javult, és az utóbbi hónapokban már küszöbön volt a visszatérés. Az egyetlen problémát a fejsérülés lassú gyógyulása okozta. Monteiro érzékszervei már jóval korábban készen álltak a visszatérésre, ám az orvosok figyelmeztették, ha újabb balesetet szenved, annak súlyos következményei lehetnek. 

A másfél hét múlva esedékes suzukai fordulóra viszont végre megkapta a zöld lámpát, ami több szempontból is izgalmas időzítés. Egyrészt munkaadója, a portugál mellett végig kitartó Honda hazai versenyén térhet vissza, másrészt 2012-ben pont itt mutatkozott be a WTCC-ben a japán gyártó színeiben. 

hondawtcccivicnov6shang.jpgFotó: Honda Racing

"El sem tudom mondani, mennyire jó érzés, hogy végre visszatérhetek. Voltak olyan időszakok, amikor nagyon esélytelennek tűnt ez az egész, de sosem vesztettem el a hitem, hogy ez a nap végül eljön. Ez adott nekem elszántságot ahhoz, hogy minden korábbinál jobban küzdjek. Vissza akartam térni oda, ahol korábban voltam" - mondta Monteiro.
"Belül valósággal szétszaggatott, amikor a versenyhétvégéken láttam, ahogy mások csinálják azt, amit nekem kellett volna, úgyhogy Suzukában tuti tele leszek érzelmekkel."
"Az, hogy a Honda hazai pályáján térhetek vissza, ráadásul ott, ahol 2012-ben bemutatkoztam náluk a WTCC-ben, igazán különleges lesz, és egy remek alkalom, hogy megháláljam azt a hitet és támogatást, amivel mellettem álltak a felépülésem során."

Monteiro_teszt.jpgFotó: Honda Racing

Monteiro több mint egy évet kihagyott, ráadásul viszonylag kevés tapasztalata van TCR autóval. 2016-ban négy futamon indult a TCR Benelux-ban, illetve két versenyen a TCR International-ben, és mindkét sorozatban nyert egyet, de még a régi Civic-kel. Idén többször is tesztelte a japánok új autóját, legutóbb például egy hete a cervesinai pályán. Ilyen előzményekkel nincsenek vérmes reményei.

"Nem tűztem ki magam elé célokat, csak szeretném jól érezni magam, megtalálni a komfortérzetet az autóban, és egy kicsit bejáratni magam a saját tempómban. Mindez már a 2019-es, egész éves visszatérésről szól."

Monteiro tehát Suzukában rajthoz áll, orvosai tanácsára azonban a rendkívül balesetveszélyes makaói idényzárót kihagyja, ott ismét a csapat tanácsadójaként lesz jelen. Helyettesét egyelőre nem nevezték meg, ám könnyen lehet, hogy ismét Ma lesz a beugró. 

"Nagyon hálás vagyok a szakembereknek, akik segítették a felépülésem, a családomnak, a barátaimnak és a szurkolóimnak. Csodálatosak voltatok ebben a nagyon nehéz időszakban" - zárta Monteiro. 

A portugál versenyző tényleges visszatérésre október 26-án, pénteken, a suzukai WTCR hétvége első szabadedzésén kerül majd sor. 

Hozzászólások