WTCR - Teszt: Lopez nyert, Norbi küzdött
Teszt: Lopez nyert, Norbi küzdött
Fotó: Zengő Motorsport

Teszt: Lopez nyert, Norbi küzdött

LantiLanti
2014/05/09 13:29

Véget ért a szlovákiaringi harminc perces teszt a WTCC mezőnye számára, ám Michelisz Norbi esélyeivel kapcsolatban nem lettünk sokkal okosabbak. A részletekre még várni kell a helyszínről, így most csak azt tudom leírni, amit a live timingon keresztül sikerült kibogarászni.

Norbi az elsők között hajtott ki a pályára, amely a hivatalos tájékoztatás szerint már felszáradt a reggeli eső után, és egy hatkörös etapot teljesített, a köridők alapján erősen használt gumin. Ezt követően jött be először a boxba, ám onnantól kezdve szinte alig tudott gyors kört futni.

Egy rövid állítás után visszament a pályára, ám a rögtön a kör végén ismét a boxba hajtott. Kis szünet következett, majd jöhetett az újabb nekirugaszkodás, ám egy kiváló első szektor után (mindössze egy tizeddel maradt el Lopez legjobbjától) jött a sárga zászló. Ezt majd Norbiék tisztázzák, de szerintem a zengős Honda csúszhatott ki, mert utána egyből jött is ki a szerelőkhöz.

Nagy baj viszont nem történhetett, hiszen rövid időn belül ismét pályán volt az autó, és a végére sikerült úgy ahogy összerakni egy kört, ami a 10. helyre volt elég. A többi Honda teljesítménye viszont bizakodásra adhat okot.

A pénteki tesztre nem vonatkozik a gumiszabály, így mindenki olyannal megy, amilyennek csak akar. Éppen ezért óvatosan kell bánni a következtetésekkel, hiszen még két használt szett között is lehet jó pár tized különbség, egy új és egy használt között pedig akár egy másodperc is. Jöjjenek inkább a tények.

José Maria Lopez volt a leggyorsabb, pedig az edzés elején még a sóderágyat is meglátogatta egyszer. A végére viszont összerakott egy kiváló kört, és 2:05.208-cal megnyerte a tesztet. Nála valami "ügyeskedés" lehetett a gumikkal, mivel kilenc tizedet adott a második Tiago Monteironak és a harmadik Mehdi Bennaninak, miközben a másik két Citroen teljesen egy szinten volt a Hondákkal és a legjobb Chevrolet-kel. A második Monteiro és a kilencedik Coronel között összesen hat tized a különbség. Maradjon is így.

A Lada megint szenvedősen kezdte a hétvégét, a három Granta zárja a TC1-es autók sorát. Ez annyira nem is meglepő, a rövid tengelytáv miatt az orosz autó bizonyára nagyon szenved a gyors, elnyújtott kanyarokban, és ezen még az ORECA motor ereje sem biztos, hogy segít.

Röviden összefoglalva tehát: a mezőny eleje szoros (Lopezt leszámítva), Norbinak nem jöttek ki jól a dolgok, de a Honda erősnek tűnik, ami biztató a hétvégére nézve.

De mivel mindezt itthonról írom, lehet, hogy benn vagyunk az erődben. Lehet, hogy Lopez és Monteiro is új gumin ment, a többi Citroen meg használton, és kilenc tized a különbség. Ez csak az időmérőn fog kiderülni...

A szlovákiaringi teszt végeredménye:

Teszt_svk_14

A WTCC-s program holnap kilenckor folytatódik az első szabadedzéssel.

Hozzászólások