WTCR - Tarquini: Norbi is tanulhat tőlem
Tarquini: Norbi is tanulhat tőlem

Tarquini: Norbi is tanulhat tőlem

LantiLanti
2013/02/11 19:43

Tarquini_michelisz_prt

Néhány hete Alekszej Dudukalo arról mesélt, milyen sokat tanult Gabriele Tarquinitől a mellette töltött két szezon során, és mennyire kellettek az olasztól ellesett fogások a második évben elért biztató eredményekhez. Ha valakitől, akkor az 50 éves maestrotól mindenképpen lehet tanulni, több mint három évtizede él az autósportban, túraautó világ-, Európa- és brit bajnok, korábban versenyzett az Alfa Romeo, a SEAT, sőt a Honda gyári alakulatánál is. Mármint a mostani éra előtt.

"Már korábban is mentem gyári Honda csapatban, bár az kicsit más volt, mint a mostani, hiszen akkor a Honda Europe állt a program mögött, jelenleg pedig a JAS Motorsport. A korszak is más volt. De a jelenlegi gyári csapatban is pontosan ugyanolyan profi hozzáállással dolgozik mindenki, mint például annak idején a SEAT-nál. Remélem az eredmények is hasonlóak lesznek (2008-ban Yvan Muller, 2009-ben pedig Tarquini lett világbajnok a spanyolokkal). A Honda Japan nagyon intenzív munkát végez, és nagyon komolyan támogat bennünket, hogy minél gyorsabban fejlődni tudjunk az új Civic-kel" - mesélte Tarquini a Túraautó Hírblognak.

Ez a bizonyos első hondás kaland 1997-ben a BTCC-ben kezdődött, és 2001-ben a Túraautó Európa-bajnokságon (ETCC) érte el a tetőpontját, amikor Tarquini kilenc futamgyőzelemmel összetett harmadik lett. Az még bizony a szép emlékű SuperTouring korszak volt. Ha már itt tartunk, az autó, amely előtt Norbi a JAS-nál tett látogatáskor az interjú során állt, az az Accord, amellyel Tarquini 2000-ben három futamgyőzelemmel hatodik lett a brit bajnokságban. A másik kocsi elméletileg az a Honda, amivel Thomas Engstörm 2002-ben két futamot is nyert, és ötödik lett a svéd bajnokságban.

btcc_tarquini_2000

Na de vissza a jelenhez! Tehát van honnan merítenie a mesternek, és mivel idéntől márkatársak lesznek, talán Michelisz Norbi is hozzáférhet némileg ehhez az páratlan információforráshoz.

"Valóban régóta élek már a motorsportban, és komoly tapasztalatot halmoztam fel. Minden fiatal és gyors versenyzőnek fejlődési lehetőség, ha egy "öreg pilóta" mellett mehet. Az Alfánál és a SEAT-nál is rendre voltak mellettem fiatalok, és közülük páran tudták is kamatoztatni ezt a helyzetet. Minden azon múlik, hogy milyen a hangulat a csapaton belül, és milyen a kapcsolat a versenyzők között. Norbertet tehetséges pilótának tartom, mert viszonylag kevés tapasztalattal a háta mögött fantasztikus eredményeket ért el. Egy nap a legjobb közé emelkedhet" - folytatta a maestro.

Közben azért arról se feledkezzünk meg, hogy a Honda ma megkezdte újabb háromnapos tesztjét, ezúttal a Motorland Aragonon. Tarquini szerint eddig eredményes volt a felkészülési munka, de most nagy ugrás következik, bemutatkozik az új Civic. Valenciában ugyanis még a 2012-es kasztnival mentek, fejlesztésekkel megfűszerezve.

"A Valenciában használt autón az első felfüggesztés illetve a motorhangolás volt más, mint amivel 2012-ben teszteltünk, és amivel Monteiro az utolsó három fordulón rajthoz állt. A nyári tesztek során főleg a beállítások megtalálásán dolgoztunk, és ugyanezt a munkát majd el kell végeznünk a 2013-as autóval is."

Honda_elmosodott_teszt

Húzós időszak vár a Hondára, hiszen a Motorland Aragon után még egy teszt van tervbe véve.

"Valenciában még a tavalyi prototípussal mentünk, most a Motorland Aragonon viszont kipróbálhatjuk a 2013-as gépet. Ez az első alkalom, hogy ezzel a kocsival mehetünk. Azután Monza előtt lesz még egy három-négynapos tesztünk Olaszországban" - vázolta a következő hetek programját Tarquini.

Bár hivatalos információk még nincsenek, de valószínűleg ezen a teszten próbálhatja ki először az új autót Michelisz Norbi is.

Fotó: WTCC Media, BTCC Media, Honda

Hozzászólások