WTCR - Tarquini: gyorsan fejlődünk
Tarquini: gyorsan fejlődünk

Tarquini: gyorsan fejlődünk

LantiLanti
2013/03/06 10:51

Tarquini_michelisz

Gabriele Tarquini mindenkinél több időt töltött már a Honda 2013-as WTCC autójában, így ha valaki, ő biztosan meg tudja mondani, milyen irányba és milyen ütemben halad az autó fejlesztése. A 2009-es világbajnok február elején Alcanizban próbálhatta ki először a 2013-as Civicet, majd a múltheti cremonai teszten is gyűjtötte a kilométereket az autóval. A maestroval két menet között a boxban beszélgettünk egy rövidet.

"Az már a nyári tesztek során kiderült, hogy a Civic nagyon jó alap lesz, egy olyan autó, amelyben komoly potenciál rejlik. Azóta rengeteget dolgoztunk a kocsin, felhasználtuk az adatokat, amiket Monteiro a versenyek során gyűjtött, és elkezdtük fokozatosan kiaknázni az autóban rejlő lehetőségeket. Ez egy nagyon hosszú folyamat, aminek biztosan nem lesz vége a monzai idénynyitóig, de még az idei szezon végéig sem" - mondta Tarquini a Túraautó Hírblognak.

A Motorland Aragonon és a Cremonában futott tesztnapokkal lassan a 3000 kilométerhez közelít a Civic, és a gyári csapat jól halad a munkával.

"A kasztni nagyon jó, és elég sokat dolgozunk is rajta. Spanyolországban az első futóművel foglalkoztunk, Cremonában pedig a hátsón volt a hangsúly. Közben a Honda nagyon komoly fejlesztéseket végzett a motoron. Egy 1.6 turbós motornál óriási jelentősége van, hogy minél jobban csökkentsük a turbólyuk káros hatásait. A japán mérnökök hatalmas munkát végeztek a vezérlő elektronikán, aminek köszönhetően jól állunk ilyen téren" - folytatta a mester.

Tarquini_buko_teszt

Ennek ellenére Tarquini azzal számol, hogy a szezon elején még nem a Honda lesz a legerősebb autó a mezőnyben. Sokkal inkább a Chevrolet, amely egy kiforrott technika, ráadásul komoly fölényben volt az elmúlt évek során.

"Nagyon szeretném, ha versenyképesek lehetnénk Monzában, hiszen ez a hazai versenyem, de attól tartok, hogy nem a mi autónk lesz a legerősebb technika. Az a célunk, hogy a szezon elején gyors ütemben fejlődjünk a Civic-kel, és amilyen hamar csak lehet, megszerezzük az első futamgyőzelmet. Persze semmi kifogásom nem lesz az ellen, ha ez már Monzában sikerül" - mondta nevetve az 51. születésnapját nemrég ünneplő olasz.

Tarquini és Monteiro legutóbb meglátogatta a Genfi Autószalonon a Honda standját, ám közben a páros még egy utolsó tesztre készül, kicsivel a szezonnyitó előtt. Reményeink szerint ott már Michelisz Norbi is kipróbálhatja a 2013-as Hondát.

"Jelenleg keressük a megfelelő dátumot a monzai verseny előtt, mivel szeretnénk még egy egynapos tesztet tartani" - zárta a korábbi világbajnok.

Zárásként néhány kép a genfi kiállításról.

Genf_Honda

Genf_Honda_3

Genf_Honda_2

Fotó: Paul Harmer Photography, Honda

Hozzászólások