WTCR - Szombaton nem lesz WTCR közvetítés az Eurosporton
Szombaton nem lesz WTCR közvetítés az Eurosporton
Fotó: fiawtcr.com

Szombaton nem lesz WTCR közvetítés az Eurosporton

LantiLanti
2018/03/31 20:35

Számunkra, és személy szerint számomra is rendkívül szomorú hírt közölt Barcelonában a Túraautó Világkupa első embere, Francois Ribeiro a WTC Blognak megerősítette, az Eurosport és az Eurosport Player sem közvetíti élőben idén a WTCR szombati eseményeit.

2018-ban minden hétvégén két időmérőt és három futamot rendeznek a bajnokságban; szombaton egy kvalit és egy futamot, vasárnap pedig egy időmérőt és két versenyt. Utóbbi hármat a jövőben is láthatjátok majd az Eurosporton, előbbi kettőt viszont nem.

Bármennyire elszomorít ez a dolog, sajnos van mögötte logika. Az átlag fiatal médiafogyasztók jelentős része már nem ül le a TV elé, szinten minden tartalmat az interneten, a telefonján vagy a tabletjén keresztül ér el. A WTCR-t promótáló Eurosport Events ezzel a trenddel szeretne lépést tartani, így a szombati eseményekről online formában lesz közvetítés.

"A világ változik. Sokáig elég volt, hogy a versenyeket élőben közvetítette az Eurosport, de ez ma már kevés. Fontos, szükség van rá, de nem elég. Bár ugyanaz a technikai háttér, és ugyanaz a csapat áll majd a TV-s gyártás mögött, lesz pár igen komoly változás" - mondta WTC Blognak Francois Ribeiro, a WTCR általános igazgatója.

"Az Eurosport mellett meglévő televíziós partnereink – több, mint 50 csatornáról beszélünk – mindegyike úgy döntött, az átalakulás ellenére is marad, mert úgy látják, még jobbak lesznek a versenyek, és tetszik nekik, hogy több futamot rendezünk. Természetesen marad az Eurosport is, de ott nem lesz élő közvetítés a szombati eseményekről."

Idén bújhatjuk majd a laptopot.

Ehelyett két opcióval számolhatnak a nézők. Az egyik a már említett online élő adás, a másik pedig - már amennyiben van ilyen - a helyi sportcsatornák közvetítése.

"Azokban az országokban, ahol a névadó szponzorunk jelen van (Franciaország, Olaszország, Belgium, Spanyolország, Portugália), az Oscaro helyi honlapján lesz élő, ingyenes, online közvetítés a szombati időmérőről és versenyről. Ezekben az országokban vagy szombat este, vagy vasárnap reggel a második időmérő előtt ezek az események az Eurosporton is adásba kerülnek, felvételről."

"Az Oscaro számára fontos területeken kívül a közösségi médiás oldalainkon, a Facebookon és a Twitteren megy majd az élő közvetítés. Azokban az országokban, ahol más, ingyenesen elérhető csatorna is közvetíti a WTCR-t, mint például Magyarország, az adott csatornán minden további nélkül lehet élő közvetítés. Az Eurosporton viszont nem lesz. A közösségi médiában egyelőre csak az angol nyelvű adás megoldható, jelen pillanatban ugyanis nincs kapacitásunk többre."

Hogy ez miként érint egy átlagos magyar nézőt? A szombati eseményeket vagy megnézi angolul a WTCR Facebook esetleg Twitter oldalán, vagy az M4Sportnál. Az állami sportcsatorna idén is megállapodott a Eurosport Events-el, ám az elmúlt évek tapasztalata alapján ez még nem garancia arra, hogy minden esetben lesz is náluk élő közvetítés. A szombati események időpontja gyakran ütközött eddig is a Forma-1-el vagy az NB1-es labdarúgó meccsekkel, amik természetesen prioritást élveznek.

Michelisz_teszt_barc_hátul

Az M4Sport adásrendjére nincs rálátásom, de erősen tartok tőle, hogy akad majd olyan hétvége, nem is egy, amikor egyáltalán nem lesz élő, magyar nyelvű TV-s közvetítés a szombati eseményekről. És bármennyire is érthető számomra, hogy lépést kell tartani a piaci trendekkel, ez véleményem szerint óriási öngól. Az egész WTCR egyik legerősebb piacával megcsinálni ezt... Főleg, hogy Magyarország a digitalizáció terén még elmarad Nyugat-Európától; sok honfitársunk ma még kitörölheti az alfelét egy Facebook közvetítéssel, főleg ha angol a kommentár.

"Úgy látjuk, szükség van erre a lépésre ahhoz, hogy bővítsük a bajnokság táborát, és új nézőket érjünk el. A fiam hat éves, de még életében nem ült le megnézni egy TV műsort. Kézbe veszi a tabletjét, kiteszi a képet a TV-re, és minden tartalmat azon keresztül ér el. Azt is látjuk, hogy ha az ember eredményes szeretne lenni a Facebookon és a Twitteren, értékes élő tartalommal kell előállnia. Az elmúlt években nagy sikert értünk el a rövidebb videók, klipek terén, de most ezen is szeretnénk túltenni a szombati élő közvetítésekkel."

"Nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen eredményre leszünk képesek, hogyan reagálnak majd az emberek, sikerül-e ezzel új közönséget elérni, és össze tudjuk-e például kapcsolni az e-Sporttal. Ez egyelőre egy teszt, látni szeretnénk, mit kapunk ettől a rendszertől" - zárta Ribeiro.

Zárásként csak magamat tudom ismételni: mindez teljesen érthető, és logikus, csak Magyarországon egyelőre - szerintem - nem fog működni. Nálunk a többség még mindig TV adást fogyaszt, és ragaszkodik a magyar nyelvhez, így amikor az M4Sport nem adja majd élőben a szombati futamot (az időmérőről ne is álmodjunk), gyakorlatilag magyar nyelvű adás nélkül maradunk. Sajnos így működik a multi-logika, nem tud mit kezdeni a helyi sajátosságokkal, így mi most megkapjuk azt, ami nyugaton működik... nálunk még nem.

Hozzászólások