WTCR - Spanyolul üvöltötte le Max Verstappen fejét a Lynk & Co új WTCR-pilótája
Spanyolul üvöltötte le Max Verstappen fejét a Lynk & Co új WTCR-pilótája
Fotó: Cyan Racing

Spanyolul üvöltötte le Max Verstappen fejét a Lynk & Co új WTCR-pilótája

LantiLanti
2020/07/30 14:52
Néhány nappal ezelőtt hivatalossá vált, hogy Santiago Urrutia veszi át a távozó Andy Priaulx helyét a Cyan Racing Lynk & Co csapatnál, és az uruguayi lesz Thed Björk csapattársa idén a WTCR-ben. 

A 23 éves pilótáról Európában elég keveset hallhattak eddig, főleg az Egyesült Államokban, és leginkább formaautóval volt eredményes. Ám mint szinte minden sikeres dél-amerikai versenyző esetében, az ő háta mögött is nagyon színes évek állnak már most. 

Rendkívül fiatalon hagyta el otthonát, hogy versenyző lehessen, és ehhez a családnak hitelre is szüksége volt az elején. Együtt versenyzett több jelenlegi F1-es pilótával, és egyszer alaposan össze is balhézott a könnyű személyiségnek nagy jóindulattal sem nevezhető Max Verstappennel. 

Santiago Urrutiával a WTCR Fast Talk presented by Goodyear podcast-sorozatban beszélgetett a bajnokság állandó kommentátora, Martin Haven. 

"A családomnak nem volt semmilyen múltja az autósportban, a járművek iránti rajongás alapja az a néhány traktor volt, amit nagyapám használt a szántóföldjein. Ő rendszeresen korán kelt, hogy megnézze a Formula 1-et. Uruguayban a labdarúgás az első számú sport. A motorsportokban nincs nagy történelme az országnak" - kezdte Urrutia. 

A Cyan Racing versenyzője a fővárosban, Montevideóban született, de onnan kb. 40 percre egy kis városkában, Migueletében nőtt fel nővérévél, akiből azóta doktor lett. Az motorsport szeretetét természetesen a korán kelő nagypapától örökölte. 

urrutia-motokrossz-regi.jpg

"A nagypapánktól kaptunk egy kis motort. Csak három éves volt, szinte még kisbaba, de már akkor elkezdtem motorozni a családi földeken. Aztán egyszer édesapám megkérdezte, akarok-e versenyezni, és mivel akartam, három évesen el is kezdtem. Ha most végiggondolom, elég őrült dolog volt."

Urrutia motokrosszozni kezdett, azzal pedig egy dolog garantáltan együtt jár: a bukás. Neki is jutott egy jókora, ami az anyai szívnek már túl sok volt.

"Estem egy óriásit, és édesanyám azt mondta: 'Santi, ebből elég, ha versenyezni akarsz, vennem kell neked egy gokartot'. Fogta magát, és felvett hitelt. Az egy nagyon nehéz év volt Uruguayban, és édesanyám "csak" tanárként dolgozott. De mégis vett nekem egy gokartot, és öt évesen elkezdhettem versenyezni."

urrutia-gokart-regi.jpg

Nem kellett hozzá sok, és Santi Európában találta magát, Portugáliában indult a gokart világbajnokságon, olyan nevek ellen, mint Charles Leclerc, Alex Albon, Esteban Ocon és Max Verstappen. Utóbbival eléggé össze is balhézott.

"A harmadik helyen mentem az elődöntőben, Max vezetett és Alex Albon volt a második, de végül összeütköztünk. Akkor még nem beszéltem angolul, de nagyon dühös voltam Max Verstappenre, úgyhogy spanyolul magyaráztam neki."

A VB-n Albon volt Urrutia csapattársa, aki akkor már a Red Bull kötelékébe tartozott. A csapat egyből jelezte is, számítanának a fiatal tehetségre, aki viszont még csak épp betöltötte a 14-et. 

"Ránéztem apámra, és azt mondtam: versenyezni szeretnék, profi akarok lenni. De ő azt felelte: 'még csak 14 éves vagy, meg kell beszélni édesanyáddal'. Végül úgy döntöttek, elengednek Európába. Egy gyárban kellett dolgoznom, hogy tudjam fizetni a számláimat, és közben gokartoztam." 

A többit pedig már megírtuk röviden, ha valakit érdekel, itt elolvashatja:

Meglepő versenyzőt igazolt le idénre a Cyan Racing Lynk & Co | Eurosport

Vége a várakozásnak, a Cyan Racing kedd reggel bejelentette negyedik versenyzőjét a 2020-as WTCR szezonra. Nem állítanánk, hogy várt név lett a befutó, sőt: aki megtippelte, hogy Santiago Urrutia kerül a kékekhez, annak jár a keksz. Az uruguayi versenyzőt csak tavaly ismerte meg az európai közönség, amikor a TCR Europe-ba igazolt.

Hozzászólások