WTCR - Nem lesz új SEAT jövőre

Nem lesz új SEAT jövőre

LantiLanti
2012/11/21 09:42

Jaime Puig, a SEAT Sport vezetője Makaón ismét megerősítette, hogy 2013-ban az idén látott rendszerben privát csapatok támogatásával kívánnak részt venni a WTCC-ben. A spanyol sportvezető a TouringCarTimes-nak azt is elárulta, hogy jövőre biztosan nem építik meg a León új utcai verziója, az Mk3 versenyváltozatát. Jelen állás szerint minimum három, de lehet hogy ennél is több SEAT-os csapatra számíthatunk.

A SEAT utoljára 2009-ben szerepelt gyári szinten a Túraautó Világbajnokságon, azóta a SUNRED Engineering, illetve mostanában a Special Tuning Racing és a Lukoil Racing támogatásával van jelen. Az Mk2-es típust 2005-ben építették, azóta két jelentősebb átalakításon esett át, egyszer 2007-ben, amikor megkapta a TDi motort, másodszor pedig idén, amikor belekerült az ORECA által fejlesztett 1.6 turbós blokk. 2012-re egyébként a kasztni és a fékrendszer is kapott egy kis vérfrissítést. A León TDi változatával Yvan Muller és a Gabriele Tarquini is világbajnok lett, 2008-ban valamint 2009-ben.

Az új motor szereplése jól indult, Monzában Tarquini megszerezte vele a pole-t, megtörve ezzel a Chevrolet 13 versenyes egyeduralmát, a szlovákiaringi első futamon pedig az első győzelem is megszületett, szintén az olasz veterán révén.

"Meg kell vizsgálnunk, hogy mi tehetünk még ezzel az autóval, és ilyen módon akarjuk támogatni az ügyfeleinket. A motor kiváló, az egész szezont végigbírta. Az elején voltak aggodalmaink, de most már tudjuk, hogy megbízható" - mondta Puig a TouringCarTimesnak.

Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy az FIA előrehozza az új szabályok bevezetését, és már 2014-ben érvénybe lépnek az előírások. Éppen ezért a SEAT jövőre nem épít új kocsit, bár időközben piacra dobták a León új Mk3-as utcai változatát. Ehelyett maradnak a privát alakulatok, és néhány kisebb módosítás a öreg Mk2-höz. A jelenlegi csapatok közül a SUNRED és az STR jelezte, hogy jövőre is visszatérnének, a német Münnich Racing pedig a hírek szerint megvásárolta a Lukoil Racing két Leónját, amihez egy harmadikat is hozzácsapna a GT1-es világbajnok istálló.

Ami 2014-et illeti, a Citroen már bejelentette érkezési szándékát, Puig szerint azonban a spanyoloknál még nem döntöttek a kérdésről.

"A SEAT központ jelenlegi hivatalos álláspontja szerint nem tervezzük, hogy beszállunk. Mindig is azt mondtuk, hogy privát csapatokat akarunk támogatni. Ami 2014-et illeti, először is látnunk kéne a szabályokat. Rendelkezünk egy jó alappal, hiszen az új León már az utakon van, és kiváló autó. Majd meglátjuk" - zárta Puig.

FONTOS! Kérlek, állítsd be a Facebook Oldalon az értesítések küldését. Részletek ITT.

Fotó: WTCC Media

Hozzászólások