WTCR - Nem biztos a Volkswagen jövője a WTCR-ben
Nem biztos a Volkswagen jövője a WTCR-ben
Fotó: fiawtcr.com

Nem biztos a Volkswagen jövője a WTCR-ben

LantiLanti
2019/11/12 10:43

Októberben a Volkswagen bemutatta Golf utcai változatának nyolcadik generációját, és ezzel párhuzamosan zajlik az új TCR modell építése is. Ám sajtóértesülés szerint egyáltalán nem biztos, hogy a gyártó a WTCR-ben próbál majd hírverést csinálni a versenygépnek.

A Túraautó Világkupa eltérő okokból fontos a gyártóknak. Vannak olyanok, mint például a Lynk & Co, akik magát a márkát próbálja megismertetni az emberekkel, és olyanok is, mint a Volkswagen Csoport és Romeo Ferraris, akik pedig a TCR autó versenyképességét szeretnék bizonyítani, hogy ezzel új ügyfeleket szerezzenek.

Ezt tette 2018-ban a Peugeot is, ám egy év után úgy döntöttek, nincs szükség további "verseny-reklámra", és azóta már csak a regionális és nemzeti bajnokságokban vannak jelen. A Volkswagen még nem döntött, de ezt az utat is járhatónak tartja.

"Minden azon múlik, hogyan zajlik majd az új autó marketing kampánya. Számunkra a legfontosabb dolog, hogy minél több versenygépet adjunk el, és el kell gondolkodnunk, mi a jobb: a regionális és a nemzeti bajnokságokban indulni, vagy itt a WTCR-ben meggyőzni az embereket, hogy jó autónk van" - mondta Sven Smeets, a Volkswagen Motorsport igazgatója a Motorsport.com-nak.

Smeets szerint a Peugeot-nál működött ez a modell.

"Jól szerepeltek a TCR Europe-ban, és meg tudták mutatni a helyi, nemzeti és regionális bajnokságokban futó csapatoknak, hogy gyors és versenyképes autót építetek."

c7ed0b13ee4bff0fb22b4f9340c249dc.jpg

"Pontosan ezt szeretnénk mi is bizonyítani, és erre többféle út létezik. Lehetséges, hogy jövőre nem indulunk a WTCR-ben, és helyette inkább a TCR Europe-ban illetve az TCR Germany-ben állunk rajthoz néhány versenyen."

Hogy ténylegesen mi jár a VAG vezetőség fejében, azt csak ők tudják, olyat viszont már többször is láttunk, hogy egy gyártó nyomásgyakorlásra használta a médiát. Nem kizárt, hogy tényleg ki akarnak szállni, de az sem, hogy csak ezzel igyekeznek odahatni a szabályalkotókra, hogy fogják vissza kicsit a TCR-kategóriát más szemüvegen keresztül néző gyártókat.

A felfrissített Golf amúgy áprilisra elkészül, az ügyfeleknek viszont csak nyáron szállítják. Az első versenykilométereket a gyártóhoz közel álló partnercsapatok teszik majd meg, hogy ha maradtak apróbb problémák, azok náluk és ne a vásárlóknál jöjjenek ki.

"Nagyon szoros az időtervünk, és nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy egy nem teljesen megbízható autót adunk át az ügyfeleinknek, és aztán mindenkinél ugyanaz a probléma jelentkezik. A nekik szánt autókat éppen ezért néhány hónappal később szállítjuk" - zárta Smeets.

A Volkswagen jelenleg négy egységgel van jelen a Túraautó Világkupán, és mind a négyet a Sebastien Loeb Racing versenyezteti. Johan Kristoffersson (2) és Benjamin Leuchter révén három futamgyőzelmük van, ám a bajnokságban csak 10. hely a legjobbjuk a svédnek köszönhetően.

Hozzászólások