WTCR - Nash: hozzá tudnék szokni
Nash: hozzá tudnék szokni

Nash: hozzá tudnék szokni

LantiLanti
2013/05/30 14:42

Nash_aut_boldog

James Nash a Salzburgringen élete első győzelmét aratta a Túraautó Világbajnokságon, mi több, először sikerült futamot nyernie egy nemzetközi sorozatban. A 27 éves milton keynes-i pilóta tavaly a biztató kezdés után végigküszködte az szezont a Ford Focusszal, a télen azonban Chevrolet-ra váltott, és a Bamboo Engineeriggel már sokkal komolyabb célokat tűzött ki maga elé, nevezetesen a világbajnoki címet. Bár Yvan Muller egyelőre elérhetetlen távolságban áll az összetettben, Nash idén megmutatta, a tavalyi szenvedés sokkal inkább a technikának semmint az ő képességeinek volt "köszönhető".

"Fantasztikus érzés, hogy sikerült megszereznem az első győzelmemet a Túraautó Világbajnokságon. A BTCC-ben már nyertem futamot még 2011-ben egy Vauxhall Vectrával, de nemzetközi szinten először állhattam a dobogó tetejére. Azt hiszem könnyen hozzá tudnék szokni ehhez az érzéshez" - mondta Nash a WorldTouringCars-nak.

Nash csapata, a Bamboo Engineering hosszú ideje várt erre a sikerre, a Richard Coleman vezette alakulat 2011 óta versenyez a Cruze-zal, de az idei szezon előtt még a dobogós helyek is elérhetetlennek tűntek a silverstone-i istálló számára.

"Tényleg régóta várták már ezt a sikert, és nagy megkönnyebbülés, hogy végre összejött. Szerintem sokkal több van a csapatban, mint amit eddig mutatott. Mienk az egyik legjobb autó a jelenlegi mezőnyben, és hiszem, hogy ezt az első győzelmet újabbak követhetik."

Nash_aut_vezet

Nash élete hétvégéjét futotta a Salzburgringen, az ellenfeleket sújtó büntetések miatt még a kettős győzelemhez is közel került. Az első futamon végül Michel Nykjaer állhatott a dobogó tetejére, ám egy győzelemmel és egy második hellyel így is a forduló legjobbja lett. Pedig az időmérő után azt hitte, őt is megbüntetik majd.

"Soha életemben nem láttam még olyat, ami a salzburgi időmérőn történt. A végén biztos voltam benne, hogy mindannyian büntetést fogunk kapni, úgyhogy eléggé meglepett, amikor kiderült, én megúsztam, és a második helyre jöttem előre (a tizedikről). Nagyon bizarr egy időmérő volt, annyi biztos."

Nash a Motorsport-Totalnak arról is mesélt, milyen élmény volt a második futam utolsó méterein a győzelem felé száguldani.

"Néhányszor elég mély lélegzetet kellett vennem, közben folyamatosan a tükröt bámultam, igyekeztem tartani a távolságot Norberttel szemben, és figyeltem, hol jár Yvan. Aztán elkezdtem furcsa dolgokat érezni, például nem létező kis vibrációt az autón. Felmerült bennem a kérdés, talán a gumik most adják meg magukat? Próbáltam amennyire csak lehet óvatosan autózni, nehogy bármi hiba is becsúszhasson."

"Amikor aztán ráfordultam a hosszú egyenesre a kilences kanyar után, és Yvan még mindig mögöttem volt, akkor tudtam, hogy megvan. Az utolsó néhány méter fantasztikus volt" - mesélte Nash az MST-nek.

Nash 33. WTCC futamán szerezte meg első győzelmét, és 27 évesen a bajnokság kilencedik legfiatalabb győztese lett. Hiába, a túraautózás nem a tejfeles szájúak sportja.

Fotó: WTCC Media

Hozzászólások