WTCR - Mullert megszídták, de ennyi
Mullert megszídták, de ennyi
Fotó: WTCC Media

Mullert megszídták, de ennyi

LantiLanti
2014/10/26 14:41

Yvan Muller büntetés nélkül megúszta a Hugo Valentével történt ütközést, amelynek következtében a Campos Racing francia pilótája kiállni kényszerült; a négyszeres világbajnok mindössze egy ejnye-bejnyét, hivatalosabban fogalmazva egy figyelmeztetést kapott az esetért.

Valente a második suzukai futam során sokáig nagyszerűen tartotta a három gyári Citroent, ám végül az ötödik körben a visszafordítónál kicsit szélesre csúszott. Az őt követő Muller a rá jellemző agresszivitással próbált meg bebújni honfitársa mellé, aki viszont jött volna vissza az ideális ívre. A címvédő így éppen csak az orrá tudta bedugni a Chevrolet mellé, majd keresztbe forgatta Valentét.

Röviddel az ütközés után érkezett a felirat, mely szerint az esetet vizsgálja a felügyelőtestület, ám a közvetítés végéig nem érkezett hír arról, hogy döntés született volna. A felügyelők valószínűleg meghallgatták a két érintettet, megnézték a videó felvételeket és a telemetria adatokat, majd ezt követően határoztak.

A hivatalos dokumentum szerint testület "elővigyázatlan" manővernek minősítette Muller húzását, de nem állapította meg az "elkerülhető baleset okozása" tényállást, így büntetés helyett csak egy hivatalos figyelmeztetésben részesítette a franciát.

Lehet vitatkozni a döntéssel, de mielőtt bárki megteszi, gondoljon arra: ha Mullert megbüntetik, Monteiro egy hellyel előrébb jön, és két ponttal növeli az előnyét Norbival szemben. Ezúttal tehát "mi" jól jártunk.

Ha már Norbi, a felügyelők a közte és Valente között az első futamon történt ütközést is megvizsgálták, a hivatalos határozat szerint pedig tovább intézkedést nem tartottak szükségesnek. A második versenyen történt Michelisz-Borkovic esetet pedig információim szerint nem is elemezték. Utóbbiról íme egy nézői videó.

Hozzászólások