WTCR - Muller Sonomában bajnok lehet
Muller Sonomában bajnok lehet

Muller Sonomában bajnok lehet

LantiLanti
2013/08/28 14:37

Muller_rus_test_chevrolet

A 2013-as szezon eddig Yvan Muller diadalmenetéről szól, és semmi olyan okot nem látni, ami ezen változtathatna a következő négy forduló során. A háromszoros világbajnok jelenleg 132 pont előnnyel vezet Michel Nykjaer előtt az összetettben, azaz elméletben már Sonomában bebiztosíthatja a bajnoki címet.

Az RML francia versenyzője eddig hat futamot nyert meg, hatszor indult a pole-ból és összesen 11-szer állt a dobogón. Egyetlen egyszer fordul vele elő, hogy nem szerzett pontot, legutóbb Argentínában, amikor Tiago Monteiro kilökéséért áthajtásos büntetést kapott.

Pont az eset előtt nem sokkal filozofálgattam arról, hogy idén elmaradtak azok a nehezen magyarázható hibák, amiket tavaly az idézett elő, hogy Rob Huff és Alain Menu teljesítményes is nyomás alatt tartotta a háromszoros világbajnokot.

A hondás portugál kilökése is inkább valószínű, hogy egyszeri figyelmetlenség volt, a jelen helyzetben semmi sem indokolja, hogy Muller ennyire agresszív legyen. Ezt ő is pontosan tudja, és gyanítom, legközelebb ilyen szituációba ez eszébe is jut majd.

De jöjjenek a számok. Sonomával együtt még 225 pontot lehet idén szerezni, Sonoma után viszont már csak 165 marad. Ez azt jelenti, hogy ha Muller 33 ponttal növeli előnyét Amerikában, akkor három fordulóval a sorozat vége előtt negyedszer is világbajnok lesz.

Ennek azért viszonylag kicsi az esélye, de papíron megtörténhet.

A WTCC kilencéves történetében eddig egyszer fordult csak elő, hogy már az idényzáró hétvége előtt eldőlt a bajnoki cím sorsa: 2010-ben Muller az utolsó előtti hétvégén, Japánban bebiztosította elsőségét Gabriele Tarquinivel szemben. Idén jó esély van rá, hogy ez a statisztikai adat is változik majd.

Fotó: WTCC Media

Írta: Lanti

Hozzászólások