WTCR - Muller feltekert a Mount Ventoux-ra
Muller feltekert a Mount Ventoux-ra
Fotó: Yvan Muller

Muller feltekert a Mount Ventoux-ra

LantiLanti
2014/07/17 14:59

Yvan Muller 44 évével már nem tartozik a fiatal WTCC-s pilóták közé, és azt sem állítanám, hogy alatta mutat a legkevesebbet a mérleg, de a négyszeres világbajnok ettől még kiváló formában van. A nyári szünetben sem hagyja elszaladni a kilókat, vagy romlani az állóképességet, néhány napja például egy komolyabb kerékpározást iktatott be.

Ez önmagában még nem is lenne akkor hír, az autóversenyzők, és köztük a WTCC-s pilóták nap mint nap ülnek kerékpárra, hogy karbantartsák kondijukat, csakhogy Muller arra a hegyre tekert fel, amely a Tour de France legendás emelkedői közé tartozik. A Mount Ventoux, azaz a Szeles Hegy már számos nagy csatát megélt a világ legnagyobb kerékpárversenye során.

A Ventoux az Alpok nyugati szélén, a francia Riviérától nem messze található, a csúcsa nem elképesztően magas, 1911 méteren található, az odáig felvezető 21.8 kilométeres út viszont kőkemény, átlagban 7,43%-os, azaz száz méteren 7,43 métert emelkedik. A legdurvább részeken a meredekség meghaladja a 10%-ot, ám ami miatt igazán félelmetes a kaptató kerékpárosok számára: a 22 kilométerből 16 (!!) során alig meg 8% alá. Akadnak ugyan hegyek a profi kerékpáros versenyeken, amelyeken 15-20%-os meredekséggel is találkozhat az ember, ám az általában 10-20, maximum pár száz méteren keresztül tart, a Ventoux viszont hosszan és kitartóan meredek.

mont_ventoux

A Tour mellett rengeteg más verseny érinti a hegyet, sőt amatőröknek is rendeznek itt megmérettetést. Az átlag bringások másfél-két óra alatt érnek fel, a profiknak általában egy óra elég, a rekordot pedig a spanyol Iban Mayo tartja 2004-ből, amikor 55:51 alatt jutott el a hegytetőig, ami 23,1 km/h-s átlagot jelent. Annyival ment tehát a 10%-os emelkedőn, amennyivel egy átlag ember a városban biciklizget.

Nevét arról kapta, hogy egy bizonyos magasság felett teljesen eltűnik a növényzet, gyakorlatilag kopasszá válik a hegy, és emiatt szabadon garázdálkodhatnak rajta a "metsző őszi szelek".

Nem kis teljesítmény tehát, hogy Muller teljesítette ezt az embert próbáló emelkedőt, és jól megmutatja, hogy még mindig kiváló kondiban van.

Muller_mount_ventoux_teljes

Hozzászólások