WTCR - Monteiro: tisztelem Norbit, de nem tettem semmi rosszat
Monteiro: tisztelem Norbit, de nem tettem semmi rosszat
Fotó: WTCC Media

Monteiro: tisztelem Norbit, de nem tettem semmi rosszat

LantiLanti
2014/07/17 10:49

Tiago Monteiro mostanában több okból is a figyelem középpontjába került, különösen Magyarországon. A Forma-1-et is megjárt portugál második évét tölti a Honda gyári versenyzőjeként, és bár azt megelőzően több szezont is lehúzott a világverő SEAT León TDi-vel, pályafutása egyik legjobb évkezdését idén teljesítette.

Ezen kívül kevésbé kellemes okokból is szájukra vették a WTCC-rajongók Monteiro nevét, egészen pontosan Spa után, amikor a portugál kétszer is meglökte Michelisz Norbit az első futam rajtja után. A nyári szünetet kihasználva mindkét témáról beszélgettem az öt WTCC-s futamgyőzelemmel rendelkező pilótával.

WTCC-s pályafutásod egyik legjobb szezonkezdetét produkáltad idén. Van rá magyarázat?

"Kétségtelen, az eredmények tekintetében egész jól állok, de azt hiszem, ezt több okra lehet visszavezetni, és nem mind tőlem függ. Egyre több túraautós tapasztalattal rendelkezem, így egyre jobban mennek a rajtok, és a futamok során is magabiztosabb vagyok. De szerepet játszik benne a szerencse is, hiszen a múltban elég sokszor ütött be műszaki probléma, vagy egy ellenfél az első versenyek során, úgy pedig ugye nehéz pontokat gyűjteni. Fontos még, hogy sikerült javítanom az egykörös tempómon, aminek köszönhetően előrébbről indulhatok, és így könnyebb elkerülni a baleseteket" - mondta Monteiro a WTCC Blognak.

Hogy látod jelenleg a Honda lehetőségeit? Mennyire közelíthetitek meg a Citroent az év végéig?

"Nehéz erre válaszolni, hiszen minden azon múlik, mennyire válnak be azok a fejlesztések, amiket még teszten nem próbáltunk ki. (A Honda július végén négynapos tesztet tart Valenciában). Sok munka áll még előttünk, és tudjuk, bizonyos fejlesztések bejönnek majd, mások viszont nem hozzák meg a várt eredményt, éppen ezért most még lehetetlen megmondani, mennyire közelíthetjük meg a Citroent."

MONTEIRO_spa_kozel

Van valamilyen friss információd arról, hogy Japánban dolgoznak-e olyan motorfejlesztő csomagon, amit még idén be lehet vetni?

"Igen, a Hondánál mindig folyik a fejlesztőmunka, viszont néha előfordulnak homologizációs problémák. Ettől függetlenül készülnek Japánban a fejlesztések."

Hogy őszinte legyek Veled, a magyar szurkolók elég mérgesek lettek Rád, miután Spa-ban kétszer is meglökted Norbit. Te hogy látod azt a helyzetet?

"Nagyon sajnálom, hogy haragszanak rám, de úgy érzem, nem csináltam semmi rosszat. Akkor is rám mérgesek, amikor Norbi meglök vagy feltart engem, esetleg Gabrielét? Ilyen az autóversenyzés, ez benne van a pakliban. Sajnos nem tehetem meg, hogy a magyar vagy más nemzetiségű rajongók kedvét keresve versenyezzek. Maximálisan tisztelem Norbit, és soha nem tennék neki keresztbe szándékosan."

Folynak már a tárgyalások a Hondával a szerződésed megújításáról? Ha nem, mikor kezdődhetnek el?

"Valóban, a megállapodásunk az idei év végéig szól, és mostanában van itt az ideje, hogy leüljünk beszélgetni a folytatásról" - zárta Monteiro.

A 37 éves portugál jelenleg a legjobb nem-citroenes cím büszke tulajdonosa, hiszen negyedik az összetettben 65 ponttal lemaradva Sebastien Loeb mögött, és 20 ponttal megelőzve márkatársát, Gabriele Tarquinit.

Hozzászólások