WTCR - Monteiro, a pozitív
Monteiro, a pozitív

Monteiro, a pozitív

LantiLanti
2013/09/06 09:40

Monteiro_por_arc

Átfogó statisztikai elemzés nélkül is könnyű megállapítani, hogy Tiago Monteiro hosszú és eredményes pályafutása egyik legbalszerencsésebb idényét éli idén a WTCC-ben. Ha valami elromlik a gyári Hondán, akkor az biztosan az övén megy tökre, ha valakit kilöknek, az nagy valószínűséggel a portugál lesz.

A teljesség igénye nélkül: Marrakeshben az első futamon eltört a gátló, fékhiba a Hungaroringen, motorcsere Moszkvában, turbócsere Portóban, és a Muller-féle pöci Argentínában. Szép kis sor...

Monteiro azonban kiváló sportolói lélekkel rendelkezik, mert eddig minden pofon után azonnal felpattant a padlóról, és folytatta a harcot. A sonomai verseny előtt arról beszélgettünk a korábbi F1-es pilótával, hogy miként tudja ilyen jól feldolgozni a sok negatív eseményt.

Mondhatjuk, hogy ez pályafutásod legbalszerencsésebb szezonja?

"Nem szeretek túl nagy jelentőséget tulajdonítani a balszerencsének, de valóban igaz, hogy ebben a szezonban sok olyan rossz dolog történt velem, amiről nem feltétlenül én tehettem. Talán tényleg több, mint pályafutásom során bármikor. De emellett pozitív események is voltak, és sokat tanultam arról, hogy hogyan kell küzdeni, motiváltnak és agresszívnek maradni ilyenkor. Úgyhogy elfogadom a helyzetet, és a jó dolgokra figyelek."

Monteiro_Arg_Honda

Rendszeresen olvasom a sajtóanyagaidat, amiben visszatérő mondat, hogy a pozitívumokra koncentrálsz. Ilyen könnyen túl tudsz lépni a balszerencsén, vagy csak elég profi vagy már ahhoz, hogy magadban tartsd a feszültséget?

"Igen, igyekszem profiként hozzáállni a dolgokhoz, bármi is történik. Tudom, hogy egy pályafutás során sokszor csak 15-20% a sikeres időszakok aránya, és gyakran jönnek nehezebb szakaszok, amiket túl kell élni. Ez nem újdonság számomra, máskor is volt ilyen, és meg kellett tanulnom együtt élni ezzel. A sikeres pillanatok viszont olyan intenzív élményeket jelentenek, hogy mindig lendületet adnak a folytatáshoz. Csodálatos életem és munkám van, úgyhogy nem akarok panaszkodni."

Honnan merítesz erőt, hogy ilyen derűlátó legyel?

"Az autósport iránt érzett imádatom visz előre. Nagyon szeretek nyerni, jobban mint bármi mást, ezért azokból a helyzetekből is megpróbálok tanulni, amikről nem én tehettem. Elemzem ezeket a szituációkat is, igyekszem rájönni, hogy volt-e valami, amit másképp is lehetett volna tenni. De nem felejtek könnyen. Ha támadás ér, az megmarad belül, és előbb vagy utóbb jön a válasz."

Mi a helyzet a jövőddel? Van már szerződésed 2014-re?

"A Hondával tavaly új írtunk alá, hogy a szerződés opciós jogot tartalmaz 2014-re. Remélem, sikerült eleget letennem az asztalra, hogy jövőre is maradhassak a csapatnál."

Időközben Monteiro egy rövid sajtóanyagot is kiadott a soron következő sonomai hétvége előtt, amelyben úgy nyilatkozott, az amerikai pálya kedvezhet a Hondának, ezért jó eredményekre számít.

Fotó: WTCC Media

Írta: Lanti

Hozzászólások