WTCR - Michelisz: Suzukára és 2015-re készülünk
Michelisz: Suzukára és 2015-re készülünk
Fotó: WTCC Media

Michelisz: Suzukára és 2015-re készülünk

LantiLanti
2014/07/03 11:47

Első nyári szünetét tölti jelenleg a WTCC, a következő versenyt csak augusztus első hétvégéjén rendezik Termas di Rio Hondóban, Argentínában. A pilóták egy része addig pihen, a gyári csapatoknál viszont pörög tovább a munka, hiszen az agyonzsúfolt első három hónap után most lehet érdemben foglalkozni a fejlesztéssel.

A Honda például már be is jelentette, hogy július 22-25 között négy napon keresztül tesztel majd Valenciában, és után valószínűleg szeptemberben is folytatódik a munka. A korábban megszellőztetett Dubai biztosan kacsa, Alessandro Mariani után Gabriele Tarquini is megerősítette a WTCC Blognak, hogy ő ilyet biztosan nem nyilatkozott senkinek. Ám az olasz veterán szavaiból úgy tűnt, azért terveznek valamit az őszre.

Itthon pedig erre szinte egyszerre szakad fel sok ezer torokból a kérdés: és Norbi ott lesz?

"Hogy őszinte legyek, még nem került szóba a hondás vezetőkkel, sőt én is csak a sajtóból értesültem a pontos időpontról, úgyhogy jelen pillanatban nem tartom valószínűnek. Természetesen rá fogok majd kérdezni, de eddig is úgy ment, hogy megkerestek, és felajánlották, legyek ott. Ez eddig nem történt meg, de még semmivel sem késtek el" - mondta Norbi a WTCC Blognak.

Arra viszont - legyünk őszinték - minimális esély sincs, hogy a magyar pilóta autóba ülhessen. A Hondák már úton vannak Argentína felé, így Valenciában csak a tesztautóval lehet majd dolgozni, azt pedig biztosan Tarquini vezeti. Nincs ezen mit csodálkozni, a gyári csapat tesztjére sehol sem hívják be a privát versenyzőket.

"Ettől függetlenül hasznos lenne a helyszínen nyomon követni a teszt eseményeit, első kézből informálódni az új alkatrészekről, és hogy minek milyen hatása van az autó viselkedésére."

TARQUINI_honda_pr

Bár autóban nem ül, Norbinak konkrét véleménye van a Honda előtt álló fontosabb feladatokról.

"Ha nekem kéne döntenem, én nem pazarolnék sok időt a beállításokra. Rengeteg irányt kipróbáltunk már, és nem hiszem, hogy pár tizednél több lenne a set-up-ban. Ehelyett inkább annak örülnék, ha mondjuk új futóműalkatrészeket próbálnának ki, vagy bármilyen más fejlesztésekkel érkeznének Valenciába."

A legjobb persze egy motorfejlesztő csomag lenne, hiszen a Honda legnagyobb problémája idén is a gyönge 1.6 turbós blokk. Valenciába viszont még biztosan nem érkezik motor update, sőt, az is lehet, hogy az egész szezont ezzel a konstrukcióval kell teljesíteni.

"Minden hétvégén szoktam beszélgetni Horiuchi-sannal, és míg az év elején többször is elhangzott, hogy dolgoznak valamin Japánban, addig az utóbbi időben nem nagyon került szóba a motorfejlesztő csomag, úgyhogy a közeljövőben nem tartom valószínűnek."

"Szerintem, ha bármi komollyal készülnek, azt a suzukai hétvégére időzítik majd. Az idei elég bután kialakított naptár miatt lehetetlen év közben komolyan fejleszteni, úgyhogy gyakorlatilag kőbe vésték a Citroen előnyét. Most már inkább a jövő évre dolgozunk, de azért a hazai versenyt rendesen meg kell csinálni."

"A suzukai pálya karakterisztikája hasonlít Spa-hoz, ahol nem muzsikáltunk túl jól a Citroenhez képest. Elnézve, hogy tavaly mennyi magas rangú Honda-főnök jött ki a japán versenyre, ezt ott nem engedheti meg magának a márka."

Maga a fejlesztés viszont folyamatos, hiszen 2015-ben ugyanezekkel az autókkal mennek majd a WTCC-ben, így amit idén már nem tudnak bevetni, az jövőre még jó lehet.

Hozzászólások