WTCR - Mennyire gyors a TC1?
Mennyire gyors a TC1?

Mennyire gyors a TC1?

LantiLanti
2014/03/07 17:26

Citroen_paulricard_oldalrol

Eddig tervekről és számításokról írhattunk, most azonban tényleges adataink is vannak. Az más kérdés, hogy sajnos nem sokra megyünk velük, de azért nagyon örülünk. A WTCC Blognak sikerült megszereznie a paul ricardi kollektív teszt köridőit, amiből megpróbálhatunk számolgatni.

Információink szerint az első nap teljesen száraz pályán 1:28 végét ment a Citroën, miközben a Honda Monteiroval 1:29 közepénél állt meg. A második nap esett az első, akkor mindenki óvatos volt, pénteken viszont fokozatosan száradt a pálya, és bár nem voltak ideálisak a körülmények, az utolsó pár órában ismét meg lehetett húzni a tempót.

Akkor a C-Elysée és a Civic is 1:29 közepéig jutott, és mindössze egyetlen tized volt köztük a különbség. Bár a taktikázást sosem lehet kizárni, informátorunk (aki az autóversenyzés és a WTCC világában is sokéves tapasztalattal rendelkezik) úgy ítélte meg, mindkét márka versenyzői igyekezetek határon menni.

Egy konkrét köridő a tesztidőszakban óriási kincs, de sajnos mégsem megyünk vele sokra. Azért nem, mert a WTCC nem a teljes Paul Ricard körön megy majd (és a teszt sem azon zajlott), hanem a komoly bajnokságok által nem nagyon használt 3C vonalvezetésen, így viszonylag kevés összehasonlítási alapunk van.

Paulricard_3C

Hosszas keresgélés után egyetlen adatot találtunk, amely biztosan a 3841 méter hosszú Paul Ricard 3C-n született, 2005-ben ezen a körön tesztelt a Toyota forma-1-es csapata. Az autót a spanyol Borja Garcia vezette, és 1:08.362-es legjobb időt ért el. Nem éppen ideális adat az összehasonlításhoz.

Tovább árnyalja (vagy éppen rontja) a képet, hogy a teszteken elért időeredmények nagyon csalókák tudnak lenni. Nemrég beszélgettem erről Wéber Gabival, és ő mesélte, hogy a régi kupás SEAT-tal nem egyszer előfordult, hogy a teszten hűvösebb időben 1-2 másodperccel JOBB köröket futottak, mint azután a versenyhétvégén a hőségben.

Éppen ezért, ha lenne is mivel összehasonlítani a most kapott köridőket, annak sem lenne sok értelme. Marad tehát az afölötti öröm, hogy tudjuk az eredményeket, anélkül, hogy sokra mennénk velük. Egyelőre.

Fotó: WTCC Media, Circuit Paul Ricard

[ad#2 ad#3]

Hozzászólások