WTCR - Meglepő versenyzőt igazolt le idénre a Cyan Racing Lynk & Co
Meglepő versenyzőt igazolt le idénre a Cyan Racing Lynk & Co
Fotó: Cyan Racing

Meglepő versenyzőt igazolt le idénre a Cyan Racing Lynk & Co

LantiLanti
2020/07/28 09:54
Vége a várakozásnak, a Cyan Racing kedd reggel bejelentette negyedik versenyzőjét a 2020-as WTCR szezonra. Nem állítanánk, hogy várt név lett a befutó, sőt: aki megtippelte, hogy Santiago Urrutia kerül a kékekhez, annak jár a keksz.

Az uruguayi versenyzőt csak tavaly ismerte meg az európai közönség, amikor a TCR Europe-ba igazolt. A WRT csapat Audijával egy második hely volt a legjobbja, és harmadik lett az összetettben. Persze ez az eredmény nem csak új leesett az égből, Urrutia komoly dolgokat művelt az óceán másik oldalán.

Pályafutását még ideát kezdte, ment a Formula Abarthban majd az F3 Euro Openben, mindkét sorozatban nyert futamokat, és mindkét helyen az összetett negyedik volt a legjobbja. 2014-ben kipróbálta magát a GP3-ban, de nem sikerült pontot szereznie, majd visszatért a tengerentúlra.

Amerikában egyből kezdtek is jönni a sikerek. A 23 éves Urrutia beszállt az Indycar tehetségnevelő gépezetébe, 2015-ben megnyerte a Pro Mazda sorozatot, majd a rákövetkező évben második lett az Indy Lights-ban. Az Indycarban nem sikerült fellépnie, úgyhogy maradt még egy évet az előszobában, ahol ismét másodikként zárt. Sőt, 2018-at is itt töltötte, aminek egy harmadik hely lett az eredménye. 

Közben egy-egy túraautós futamon is kipróbálta magát, indult az argentin Super TC200-ben, de gyakorlatilag értelmes túraautós tapasztalat nélkül érkezett meg 2019-ben a TCR Europe-ba. Innen nézve már sokkal figyelemreméltóbb a tavalyi harmadik hely. És még inkább érthető, hogy felkeltette a Cyan Racing érdeklődését. 

"Azért Santiagóra esett a választásunk, mert rendkívül erős teljesítményt nyújtott a teszten. Kiválóan együtt tudott dolgozni a csapattal, és az első pillanattól kezdve gyors volt" - mondta Fredrik Wahlen, a Cyan Racing csapatmenedzsere. 

A svédek négy pilótát hívtak meg egy kétnapos anderstorpi tesztre, és közülük választották ki Urrutiát. Az Eurosport Hungary úgy tudja, a riválisok között volt két olyan versenyző is, aki tavaly még a WTCR-ben ment. 

cyan-teszt-urrutia-kozelebb.jpg

"Nagy nap ez számomra és az országomnak is, hiszen én vagyok Uruguay első profi autóversenyzője. Fiatal vagyok, és szeretnék sok-sok évet a WTCR-ben tölteni a Cyan Racinggel. Hálás vagyok a bizalomért és a lehetőségért, mindent megtesztek majd, hogy megfeleljek az elvárásoknak" - fogalmazott Urrutia. 
"Nem lesz könnyű dolgom, de pont ezért szeretek versenyezni. Sokat készültem szimulátoron, és a szezon több helyszínére is megyünk majd tesztelni, úgyhogy magabiztos vagyok."

A csapatverseny szempontjából Urrutia a korábbi világbajnok Thed Björk társa lesz idén. 

"Nagyon örülök, hogy Santi lett a csapattársam, mert hihetetlenül elszánt, és kicsit hozzám hasonló háttérből jön. Rettentően gyors, ezért már alig várom, hogy együtt dolgozhassunk, és kicsit jobban megismerhessem" - mondta Björk. 

A 2020-as WTCR szezon szeptember 13-án rajtol a Salzburgringen. 

Hozzászólások