WTCR - Matton: ez valami teljesen új
Matton: ez valami teljesen új

Matton: ez valami teljesen új

LantiLanti
2013/07/19 15:00

Matton_citroen_chevy

A legutóbbi portói WTCC hétvége a Citroen érkezésének hírétől volt hangos, és a helyszínen tartózkodó kollégák ostromolták is rendesen kérdéseikkel a Portugáliába utazó Yves Mattont, a Citroen Racing csapatfőnökét.

Köztük volt Stefan Ziegler, a Motorsport-Total újságírója is, aki hosszasan elbeszélgetett a francia szakemberrel.

Yves, a Citroen úgy döntött, hogy beszáll a WTCC-be. Gondolom ez egy teljesen más történet lesz számotokra, mint a rali.

"Igen, számomra, és az egész Citroen Racing számára komoly kihívást jelent, és egy teljesen új dolog lesz ez a program. De a partvonalon kívülről más elég régóta érdeklődéssel figyeltük az eseményeket. Több olyan szakember is van a csapatunkban, aki komoly tapasztalatokat szerzett a Forma-1-ben és a hosszútávú versenyzésben. Ők jól ismerik a pályaversenyeket, bár a csapatunk mostanában valóban a ralira koncentrált."

Az új szabályok bevezetése motiválta a Citroent, vagy korábban is foglalkoztak már a bajnoksággal?

"Több mint egy éve van terítéken nálunk a Túraautó Világbajnokság, sőt, korábban én magam is részt vettem egy WTCC-s programban, de még mindig sokat kell tanulnom."

Inkognitóban már korábban id érkeztek citroenes szakemberek a WTCC hétvégékre. Benyomásokat akartak gyűjteni?

"Igen, tanulni akartunk, mivel a WTCC egy olyan sorozat, ahol hatalmas jelentősége van a tapasztalatnak. Nem véletlen, hogy a versenyzők nagy része nem mondható éppen fiatalnak. Biztosan eltart majd néhány évig, hogy az élre törjünk, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy alaposan megvizsgáljuk a sorozatot."

A Citroen már tesztelt is a tavasz során.

"Igen, futottunk néhány tesztet a DS3-as raliautóval, amit egy kicsit áthangoltunk. Talán ez a legmegfelelőbb szó rá. Egy-két dolgot megváltoztattunk, hogy alkalmasabb legyen a versenypályára. Ezzel adatokat gyűjtettünk, amelyek fontosak lehetnek például a WTCC-s modell kiválasztásánál."

Citroen_DS3_teszt

Alain Menu is részt vette a teszteken, igaz?

"Igen, ő is részese volt a program egy bizonyos szakaszának."

Ő is a lehetséges versenyzőjelöltek között van?

"Igen, ő az egyike azoknak, akik neve szerepel a listámon."

És mi a helyzet Robert Kubicával? Tényleg elképzelhető, hogy rajthoz áll a WTCC-ben Sebastien Loeb oldalán?

"Nos, az igaz, hogy Robert beleegyezett, hogy tapasztalataival és néhány ötlettel segítse a munkánkat idén. Viszont jelen pillanatban 150%-osan a ralizásra koncentrál. Talán az idei szezon vége felé lesz érdemes erről beszélni. Viszont egyáltalán nem szükséges autóba ülnie ahhoz, hogy hasznos tanácsokkal láthassa el a csapatot."

Mi a következő lépés a program során?

"A következő lépés az első teszt lesz az új autóval. Ez annak a nagy feladatnak a kezdete, amely a 2014-es szezon rajtjáig vár ránk. Nem azért jöttünk ebbe a bajnokságban, hogy velünk is csak többen legyenek, ezért keményen fogunk dolgozni, hogy tökéletesen felkészüljünk."

Mennyi időt tervez a Citroen a WTCC-ben tölteni?

"Annyi biztos, hogy nem egy szezonra jövünk, hanem ez egy hosszú távú program a Citroen számára. Biztosan hosszabb, mint egy év!

Fotó: WTCC Media Írta: Lanti

Hozzászólások