WTCR - Lopez: egy becenév története
Lopez: egy becenév története

Lopez: egy becenév története

LantiLanti
2013/08/14 10:27

Lopez_arc_pezsgo

Amióta José María López megnyerte a második río hondo-i futamot, mindenki az argentin csodagyerekről beszél. Egyesek már a Citroënnel is összeboronálták, bár Pechito valószínűleg annak is nagyon örülne, ha a Wiechers-Sport leszerződtetné jövőre a teljes szezonra.

Lópezről mindenki tudja, hogy 2006-ban a Renault tesztpilótája volt a Forma–1-ben, 2010-ben pedig leigazolta őt az újonc US F1 istálló. A projekt azonban még a tényleges indulás előtt megbukott, Pechito tehát egyetlen futamon sem indulhatott el.

Viszont így is nemzeti hős vált belőle, hiszen 27 év óta ő az első argentin versenyző, akinek autós világbajnoki futamot sikerült nyernie. Az utolsó győztes Oscar Larrauri volt, aki 1986. augusztus 3-án Jerezben diadalmaskodott egy Porsche 962-es volánjánál a sportautó világbajnokságon – de nem egyedül, hanem a spanyol Jesús Pareja társaként. Larrauri – milyen igazságtalan a sors – 1988-ban a Forma–1-ben is bemutatkozhatott, két bűn rossz szezont eltöltve az EuroBrun csapatnál.

Szintén érdekesség, hogy López volt az első nem-európai WTCC-győztes azóta, hogy a brazil Augusto Farfus a dobogó legfelső fokára állhatott Macaóban 2009-ben.

Az argentin tehetség győzelme a Wiechers-Sport harmadik diadala volt ebben a szériában, az előző kettőt Stefano D’Aste szerezte még tavaly.

A Pechito becenévnek egyébként különös története van. A szó spanyolul „mellecskét” jelent, és López családi ágon jutott ehhez a ragadványnévhez.Üzletember édesapja egyszer ugyanis vitába keveredett néhány személlyel, akiket dühében le is gyávázott. Mivel spanyolul a bátorság hiányát „hidegkeblűségnek” nevezik, az apa így lett Pecho, a fia pedig (kicsinyítő képzővel) Pechito.

Fotó: WTCC Media

Írta: Zima Szabolcs

Hozzászólások