WTCR - López: büszke vagyok a világbajnoki címre
López: büszke vagyok a világbajnoki címre
Fotó: WTCC Media

López: büszke vagyok a világbajnoki címre

LantiLanti
2014/10/26 13:32

Az első suzukai futamon aratott győzelmével José Maria López eldöntötte a világbajnoki elsőség kérdését, három versennyel a szezon vége előtt behozhatatlan előnyre tett szerint csapattársával, a négyszeres első Yvan Mullerrel szemben.

Az argentin pilóta csak tavaly nyáron mutatkozott be a WTCC-ben, amikor hazai versenyén vendégpilótaként szállt be a Wiechers Sport BMW-jébe, és egyből meg is nyerte a második futamot.

Az alakuló Citroen csapatnak marketing okokból szüksége volt egy dél-amerikai pilótára, a termasi remeklés után pedig már nem is lehetett kérdés, ki az első számú jelölt. Alain Menu állítólag azt javasolta a franciáknak, ne is teszteljék Lópezt, mert garantáltan jó választás. A Tanár úrnak igaza lett...

Kilenc győzelem, 15 dobogós helyezés, hat pole pozíció és átlag 40 pont (!!!!!) minden hétvégéről. Önmagáért beszélő adatsor legitimálja Pechito első túraautó világbajnoki címét. Ráadásul nem mostanában fordult elő utoljára, hogy Argentína FIA világbajnokot ünnepelhetett.

"Rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy 57 év és Juan Manuel Fangio után én lehetek a következő argentin világbajnok. Ő rengeteget tett az autósport népszerűségéért az ötvenes években. Tudom, hogy ez nem a legkönnyebb időszak a hazámnak, ezért nagyon örülök, hogy örömöt szerezhettem az argentin embereknek, akik most miattam érezhetik egy kicsit jól magukat" - fogalmazott López, aki hamarosan a Rózsaszín Házban, azaz az argentin elnök irodájában is látogatást tehet.

A 31 éves tehetség, aki korábban az olasz Formula-Renault, a Formula-Renault V6, a Top Race V6 és a TC2000 sorozat bajnoka is volt (utóbbit háromszor nyerte meg) nem győzött köszönetet mondani mindenkinek, aki csak eszébe jutott.

LOPEZ_suzuka_citroen

"Rengeteg érzés van most a szívemben. Nagy-nagy köszönet illeti a családomat, a barátnőmet és a barátaimat, akik éveken keresztül mellettem álltak. Hálás vagyok a Citroennek, a szerelőimnek, minden egyes csapattagnak és a csapattársaimnak is; nélkülük ma nem lennék itt."

Pechito jelentős pontelőnnyel érkezett Suzukába, így már egy negyedik hely is elég lett volna a bajnoki címhez, ám ő nem adta alább a győzelemnél.

"Úgy voltam vele, hogy rendesen szeretném csinálni. Talán az év legjobb rajtját sikerült elkapnom, és az első körben picit elhúztam. Később Yvan defektet kapott, onnantól kezdve pedig kicsit kiengedhettem, de még így is úgy éreztem, mintha egy 50 körös versenyt teljesítettem volna. Nyerni akartam, de végig úgy voltam vele, ha valami történik, vagy Yvan gyorsabb nálam, inkább elkerülöm a csatát."

Suzukai győzelmével López beállította Muller 2012-es rekordját, hiszen már kilenc elsőségnél tart. Makaóban pedig új csúcsot állíthat fel. A mindig szerény és mosolygós argentin egyébként többször is kiemelte, mennyit jelent neki, hogy suzukában győzött, ott, ahol példaképét, Ayrton Sennát kétszer is bajnokká koronázták. A második futam után pedig a TouringCarTimes-nak már a jövőről is beszélt.

"Nem lesz könnyű megismételni ezt a szezont, hiszen szinte tökéletes volt. De örülök, hogy innentől kezdve ez lesz a léc, amit majd meg kell próbálnom átugrani. Jövőre szerintem még nehezebb lesz legyőzni a csapattársaimat, úgyhogy hajtanom kell magam. Úgy érzem, sokat fejlődtem az idei év során is."

Később hozzátette, örül annak, hogy valószínűleg Argentínában kezdődik majd a 2015-ös szezon, bár úgy érzi, nehéz lesz megismételni az idei kettős győzelmet. A Nordschleifét is nagyon várja, és ha van olyan futam, amit mindenképpen szeretne megnyerni, akkor az a németországi lesz.

Hozzászólások