WTCR - Loeb tényleg kézifékkel fordult - videóval
Loeb tényleg kézifékkel fordult - videóval
Fotó: WTCC Media

Loeb tényleg kézifékkel fordult - videóval

LantiLanti
2014/11/14 13:34

A makaói pálya egyik legismertebb pontja a Melco kanyar, a világ egyik leglassabb visszafordítója, amely a kanyargós második szektor végén található. Az út itt annyira szűk, hogy minden reggel kitesznek ide egy sárga zászlót, amit csak este vonnak be, azaz a pálya ezen szakaszán folyamatosan tilos (és lehetetlen is) előzni.

A Melco kanyar ráadásul azért is érdekes, mert a pálya itt elkezd intenzíven lejteni, ahogy a versenyzők elindulnak a városból vissza a kikötő felé. Trükkös kanyarról van szó, ahol szinte állóra fékezik az autókat, és rossz technikával igen sokat lehet veszíteni.

Sanguis non fit aqua, azaz a vér nem válik vízzé - nem véletlen, hogy a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb pont itt próbált meg trükközni kicsit az edzések során. Ilyen visszafordítóval a pályaversenyzők nem nagyon találkoznak, a ralisok viszont annál többször, és előszeretettel használják a kézifékes fordulás technikáját. Loeb a C-Elysée-vel is megpróbálta.

"Tényleg kipróbáltam. Pár körön keresztül kézifékkel fordultam, de végül arra jutottam, hogy túl nagy a hiba veszélye, úgyhogy hamar letettem róla. Kíváncsi voltam, át lehet-e ültetni egy kis ralis műfajt a pályára, de végül kiderült, hogy gyors körön nem hatékony" - idézi Loeböt a Motorsport-Total.

Az csak az egyik probléma vele, hogy lassabb, mint a klasszikus pályás kanyarvétel, de jobban igénybe is veszi a hátsó gumikat, ami hosszabb távon az egész körös teljesítményre is hatással van. Loeb tehát végül visszatért a hagyományos műfajhoz, de az élmény kedvéért itt egy videó, ami segít az összehasonlításban.

Hozzászólások