WTCR - Kubica és a WTCC - újratöltve
Kubica és a WTCC - újratöltve
Fotó: WRC Media (McKlein)

Kubica és a WTCC - újratöltve

LantiLanti
2014/10/15 00:50

Egy pillanatra mintha 2013 őszét írnánk, de aztán gyorsan ránézek a naptárra, és látom, nem emlékszem rosszul, már 2014-ben járunk. És mégis újra itt vannak a kubicás hírek, bár egyelőre még csak nagyon ködös francia pletykák szintjén.

Egy éve, amikor a Citroen bejelentette a WTCC-s programot sokáig úgy volt, hogy Robert Kubica náluk versenyez majd a Rali Világbajnokságon, és egy-két túraautó futamon is elindulhat. Aztán jött a meglepetés, a lengyel ex-F1-es sztár inkább az M-Sportot és a Ford Fiestát választotta, amivel kútba estek a nagy tervek.

A legfrissebb hírek szerint azonban egy év után véget érhet az együttműködés Malcolm Wilson csapata és Kubica között, aki így ismét a WRC piacon találhatja magát. Lengyel források úgy tudják, Kubica nem elégedett az M-Sport teljesítményével, az autója felkészítésével, így szívesen tovább állna a szezon végén.

Ha abból indulunk ki, hogy a lengyel maradni szeretne a WRC-ben, akkor viszonylag szűkösek a lehetőségek. A Volkswagennél már elkeltek a helyek, a Hyundai pedig kétlem, hogy kockáztatna Kubica szerződtetésével, főleg, hogy még mindig nem dőlt el, kettő vagy három autót indítanak-e jövőre. Rövid gondolkodás után nem nehéz kijelenteni: ismét a Citroen kerülhet képbe a BMW és a Renault korábbi klasszisnál. A lengyelek szerint Mads Ostberg ülése lehet az övé.

És itt adjuk is át a szót a francia forrásoknak, hiszen ők egyebet is tudni vélnek. Az Autonews szerint ugyanis ha összeáll a Kubica-Citroen páros, a lengyel néhány WTCC futamon is szerepet kaphat, pont úgy mint ahogy tavaly tervezték. Ennél is érdekesebb viszont, hogy úgy tűnik, a négyszeres világbajnok Yvan Muller helyét vehetné át, aki a francia magazin szerint egy év után távozik a Citroentől.

Bár meglepően hangzik, mégis teljesen logikus az egész. A Citroennek idénre kellett egy tapasztalt ember, aki segít beindítani a WTCC-s programot; ő volt Yvan Muller. Ám már az első évben kiderült, nem függenek tőle, hiszen Pechito López fantasztikus bemutatkozó évet produkált, és Sebastien Loeb sem ment rosszul. Hosszabb távon pedig a franciáknak nem kell ennyi dudás egy csárdában, elvégre a végső céljuk nyilván az, hogy Loebből csináljanak világbajnokot.

A szóbeszédek szerint így 2015-ben López, Loeb és Ma Qing Hua alkothatja a Citroen állandó hármasát, néhány futamra pedig Robert Kubica is beugrana, pont úgy, mint a kínai tette idén. Közben a lengyel Chris Meeke és valószínűleg egy fiatal francia tehetség társaságában a francia márka WRC-s programjában is szerepelne.

Yvan Muller pedig... Mostanában elég sokat írunk egy új gyártóról, amely 2015 közepén csatlakozna a mezőnyhöz. Valószínűleg tudnának mit kezdeni egy négyszeres világbajnok tapasztalatával.

Hozzászólások