WTCR - Kiss Norbi egy Alfával az ETCC-ben
Kiss Norbi egy Alfával az ETCC-ben

Kiss Norbi egy Alfával az ETCC-ben

LantiLanti
2014/04/01 11:59

Kissnorbi_arc

Kiss Norbi visszatér oda, ahol nagyon sok autósport rajongó látni szeretné, a túraautósportba. Ezzel korántsem szeretném megbántani a kamionosokat, és minden tiszteletem az OXXO Energy Truck Racing Team-é az eddig elért eredményekért, de Norbi nagyon hiányzott az autósportból.

Az első és legfontosabb dolog, hogy az ETCC-s program a Kamion Európa-bajnoksággal párhuzamosan zajlik majd, tehát Norbi elsősorban továbbra is az OXXO csapat versenyzője marad, első számú célja pedig a kamionos bajnoki cím megszerzése lesz.

Ami az autót illeti, ezt az Alfa Romeót már jól ismerjük, az Unicorse csapat szívó 2.0 literes 156-osáról van szó, amellyel korábban ifj. Ficza Ferenc, Gáspár Csaba és Filip Sladecka ment a Túraautó Európa-bajnokságon. A jó öreg Alfa annak idején még a WTCC-re készült (az egyik késői darab), és James Thompson versenyzett vele.

Az Unicorse egész évre benevezett az ETCC-re, ám a bajnokság öt futama közül kettő ütközik a kamion EB-vel, így arra a két versenyre más megoldást kell találni. Ezen egyelőre dolgozik a csapat.

A tervek szerint a franciaországi idénynyitó előtt még lesz lehetőség egy tesztre az Alfával, így Norbi és a csapat is felkészülten utazhat Le Castellet-be.

"Nagyon örülök, hogy sikerült megállapodnunk Norbival. Jelenleg ő az egyik legjobb magyar pilóta, és biztos vagyok benne, hogy rajta nem fog múlni a siker" - mondta Borbandi Zsolt, az Unicorse csapatvezetője.

"Másfelől azt is tudom, hogy az autónk versenyképes. A motor tavaly megkapta az Autotecnica Motori legfrissebb fejlesztő csomagját, aminek alapján a jelenlegi S2000-es szívómotorok között ez az egyik legerősebb."

Alfa_sladecka_etcc

Egyelőre nehéz megmondani, Norbi mire lehet képes az ETCC-ben, hiszen idén átalakul a bajnokság mezőnye. 2014-től a tavaly még a WTCC-ben használt 1.6 turbós autókkal is be lehet nevezni az Európa-bajnokságra, és a hírek szerint több csapat TC2-es géppel indulna. Ami biztos, a magyar versenyző számottevő tényező lehet a szívó 2.0 literes autók között.

Kiss Norbit itthon a 'négy nagy' között szokás emlegetni, azaz az elmúlt évek négy legjobb magyar pilótája közé tartozik. Ezen a "listán" rajta kívül Michelisz Norbi, Wéber Gabi és Kiss Pál Tomi szerepel még. 2006-ban Wéber előtt megnyerte a magyar Renault Clio kupát, 2007-ben és 2008-ban pedig hazai SEAT bajnok volt. Előbbi szezonban Wéber Gabi, utóbbiban Michelisz Norbi előtt végzett az élen.

A folytatás azonban nem a várakozásoknak megfelelően alakult, nem sikerült továbblépnie a nemzetközi színtérre. 2009-ben ismét bajnok lett, ezúttal a Suzuki kupában, 2011 óta pedig az OXXO Energy csapat színeiben a Kamion EB-n szerepel. Tavaly az összetett negyedik helyén zárt.

A Túraautó Európa-bajnokság április 19-én, Franciaországban rajtol. A Hungaroringre sajnos ismét nem jön el a mezőny, a szlovákiaringi WTCC hétvégén viszont ott lesznek.

Fotó: Unicorse

[ad#2]

Hozzászólások