WTCR - Két autóval érkezik a Sebastien Loeb Racing
Két autóval érkezik a Sebastien Loeb Racing

Két autóval érkezik a Sebastien Loeb Racing

LantiLanti
2014/11/19 10:20

A makaói idényzáró hétvége forgatagában sajnos csak egy rövidke facebook-üzenetben tudtam beszámolni a hírről, ám ami késik, nem múlik. Szombaton a Citroen bejelentette 2015-ös terveit, amiből kiderült, jövőre összesen öt C-Elysée lesz a mezőnyben, amelyből hármat a gyári csapat, kettőt pedig a Sebastien Loeb Racing versenyeztet majd.

A győztes csapaton ne változtass elv mentén haladva a francia gyártó mindhárom idei állandó versenyzőjének meghosszabbította szerződését, így jövőre is a friss bajnok José Maria López, a négyszeres világelső Yvan Muller és a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb alkotja a gyári alakulatot.

A Citroen ezzel egy csapásra véget vetett a pilótáit érintő pletykálkodásnak. Korábban argentin lapok szellőztették meg, hogy Lópezt állítólag a Mercedes hívja a DTM-be, és olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy egy év után megköszönik Muller munkáját. Nos, egyik sem jött be.

"Teljes mértékben elégedettek vagyunk a versenyzőinkkel, és nekik sem jutott eszükbe, hogy bárhova máshova menjenek, úgyhogy ezzel a résszel gyorsan megvoltunk" - jellemezte a szerződéshosszabbító tárgyalásokat Yves Matton, a Citroen Racing csapatfőnöke.

A franciák döntés teljes mértékben érthető. López több rekordot is megdöntve lett bajnok, Muller élete egyik legbalszerencsésebb évében is sokáig harcra tudta kényszeríteni az argentint, Loeb pedig bemutatkozó szezonjában egyből nyert két futamot.

"Pechito tökéletes évet futott, megnyitotta az utat egy új versenyzőgeneráció előtt, most viszont meg kell majd védenie a címét, és rendkívül motivált ellenfelei lesznek, nem csak csapaton belül. Minden erőfeszítése ellenére Yvan Mullernek nem úgy jött össze ez a szezon, ahogy szerette volna, éppen ezért már alig várja, hogy az új évadban harcba szállhasson ötödik világbajnoki címéért. Loeb pedig első győzelmei után szeretne feljebb lépni jövőre."

Lopez_muller_tobbi

A Citroen továbbá hivatalosan is bejelentette, hogy a három gyári autó mellett két privát C-Elysée-t is csatasorba küld jövőre, amelyeket a márkához közel álló Sebastien Loeb Racing készít majd fel. A kilencszeres ralibajnok 2011 végén alapította meg csapatát régi hű társával, Dominique Heintzel, és nagyon hamar elkezdtek jönni az eredmények. 2012-ben két egyéni kategóriát is megnyertek a francia Porsche Carrera kupában, és a csapatbajnoki címet is hazavitték. Közben hatszor álltak dobogón a Francia GT bajnokságban, és másodikként értek célba a paul ricardi hatórás LMS versenyen a P2-es kategóriában.

Tavaly aztán Sebastien Loebbel felléptek az FIA GT sorozatba, ahol a ralilegenda Alvaro Parente oldalán negyedik lett az összetettben, és összesen négy futamon győzött. Bár a csapat Loeb nevét viseli, az irányításért Heintz felel, hiszen az elzászi pilóta továbbra is pályafutására koncentrál. A WTCC-ben az az érdekes helyzet állhat elő, hogy néha saját csapata ellen kell majd küzdenie a pályán.

"Megalapítása óta a SLR komoly tapasztaltra tett szert a nemzetközi porondon, GT-ben és sportkocsi versenyzésben is. A WTCC egy újabb kihívás a csapat életében. Amikor megkaptuk a felkérést 2015-re, nem kellett sokáig gondolkodnom a válaszon. A TC1 bevezetése óta a WTCC egyre nagyobb érdeklődést von magára, és nagyszerű lehetőség lesz a Sebastien Loeb Racing számára, hogy részt vehet ebben a bajnokságban" - fogalmazott Loeb.

A Loeb Racing az idén használt C-Elysée-k közül kap meg kettőt, amelyet a Citroen alaposan felkészít majd a 2015-ös szezon előtt. A pilótákról a a privát csapat dönthet, ám az egyik ülés úgy tűnik, már majdnem elkelt.

"Gyakorlatilag teljesen felújítjuk majd a két idei autót, és beletesszük az összes olyan fejlesztést, amelyet a következő szezonra dolgozunk ki. A versenyzőkről a csapat saját hatáskörben dönthet, de mindannyian azon dolgozunk, hogy Ma Qing Hua folytathassa WTCC-s pályafutását a Citroennél, hiszen az idén mutatott teljesítményével kiérdemelt egy teljes szezont 2015-ben" - tette még hozzá Matton.

A másik pilótával kapcsolatban elég sok a találgatás. Egyre többen emlegetik Mehdi Bennanit, aki maga is beismerte, érdeklődik a lehetőség iránt. Korábban felmerült Hugo Valente neve is, a fiatal francia azonban nemrég úgy nyilatkozott, ő csak 2016-ban tervez gyári csapathoz igazolni.

Hozzászólások