WTCR - Nagyon meglepő túraautó-pilótát szerződtetett a Hyundai
Nagyon meglepő túraautó-pilótát szerződtetett a Hyundai
Fotó: ETCR Media (Alex Tapley)

Nagyon meglepő túraautó-pilótát szerződtetett a Hyundai

LantiLanti
2021/02/04 11:25
Elég váratlan bejelentést tett ma a Hyundai Motorsport. Bár az elmúlt hónapokban mi is hallottunk erről pletykákat (amiket sajnos akkor még nem hozhattunk nyilvánosságra), mégis meglepő lépés történt pilótafronton.

A koreai márka versenyrészlege szerződtette Jean-Karl Vernay-t, aki a hivatalos közlemény szerint első körben az elektromos túraautó, a Veloster N ETCR fejlesztésében segít majd Augusto Farfus mellett. 

A francia versenyző a következő hetekben már ki is próbálhatja a Hyundai villanyautóját, amely nemrég a legendás daytonai pályán tartott bemutatót, nem sokkal a Rolex 24h előtt. 

"Amikor megkerestek ezzel a lehetőséggel, egyszerűen nem tudtam kihagyni. Ismerem Augustót, és mérnökök már mostanáig is rengeteg munkát tettek bele a kasztni valamint az e-kit fejlesztésébe. Alig várom, hogy kipróbálhassam, és szeretném hozzátenni a saját részem a következő hetekben, hónapokban, hogy a Veloster N ETCR olyan eredményes legyen, mint a márka korábbi TCR-autói" - fogalmazott Vernay. 

A francia pilóta az elmúlt években sok túraautós és GT-s tapasztalatot szerzett. Miután 2010-ben megnyerte az Indycar előszobáját, inkább a karosszériás autók felé fordult. Nyert GTAm kategóriát a Le Mans 24h-n, volt bajnok a francia Porsche Carrera Kupában és a TCR International-ben is. Tavaly pedig a Romeo Ferraris Alfa Romeójával ért el egy váratlan összetett harmadik helyet a WTCR-ben. 

Vernay-hyundai.jpgFotó: ETCR Media

Mivel az ETCR-autók kasztnija nagyon közel áll normál TCR-hez, viszont hátul hajtanak, és kb. olyan erősek, mint egy GT-gép, Vernay tapasztalatai hasznosak lehetnek a Hyundai számára.

"Jean-Karl a tökéletes választás. Tapasztalt és eredményes, mind a TCR-világban, mind a motorsport egyéb területein. Pár hét múlva jön az első tesztje, és a visszajelzései nagy segítséget jelentnek majd a mi és az ETCR-beszállítók mérnökei számára az első versenyre való felkészülésben" - mondta Andrea Adamo, a Hyundai Motorsport vezetője. 

A mai bejelentés egyelőre csak a tesztfeladatokról szól, ám a közlemény kiemeli, Vernay ezzel a Hyundai Customer Racing gyári pilótája lett. A francia versenyprogramjáról később árul el részleteket a márka, és nem elképzelhetetlen, hogy a WTCR-ben is kap valamilyen szerepet. Főleg most, hogy Nicky Catsburg egy éves szabadságra ment

És hogy Vernay szerződtetése miért olyan meglepő? Tavaly szeptember végén a francia pilótát egyszer már bejelentették, csak éppen az Romeo Ferrarisnál. Az olasz cég az Alfa Romeo Giuliából épít egy felfoghatatlanul dögös elektromos túraautót, és eddig úgy volt, Vernay lesz az egyik versenyzőjük.

Vernay-cerruti-alfa-etcr.jpgFotó: Pure ETCR

Annyira úgy volt, hogy a számtalan netes poszt mellett még egy komolyabb videó is forgott a témáról, sőt, a Giulia ETCR bemutatóján is Vernay állt Michela Cerruti oldalán. Felvettük a kapcsolatot az olaszokkal is, ám egyelőre nem tiszta, mi történik éppen. 

Az említett  videó: 

Hozzászólások