WTCR - Lángra lobbantották Monzát a Michelisz-utódok
Lángra lobbantották Monzát a Michelisz-utódok
Fotó: M1RA

Lángra lobbantották Monzát a Michelisz-utódok

LantiLanti
2020/05/14 22:10
Monzában folytatódott a Hungaroring E-sport Bajnokság, melyben Michelisz Norbi lehetséges utódját keresik, hiszen a legjobb pilóta a sorozat szponzorainak köszönhetően egy teljes évet versenyezhet jövőre a M1RA színeiben. 

A bajnokság második állomásán ismét kiderült, a szimulátorozás ugyan sok mindenben sosem veszi majd fel a versenyt a valódi autósporttal, de a virtuális futamok olyan elképesztően izgalmasak, amire sokszor éveket kell várni a valóságban. 

A monzai időmérő edzés megint Báldi Gergő (Team Simple) volt a leggyorsabb, másfél tizeddel megelőzve Zsupanek Bencét (Team OMV Maxxmotion) és kettővel Tóth Dávidot (Team OMV Maxxmotion). A hungaroringi idénynyitón jól szereplő pilóták közül a bajnokságban második Csuti Zoltán (Team Hungaroring) viszont csak nyolcadik, Nagy Dávid (Team #mentsdegyszeruen) pedig hatodik lett. 

Első futam

Báldi Gergő a rajtnál ugyan megőrizte a vezetést, ám Monzában ez sokszor inkább hátrány mint előny. Nem is kellett sokat várni rá, hogy Zsupanek ezt kihasználva megelőzze. Tóth Dávid szerette volna eljátszani a "beakadt a hózentróger" figurát, össze is koccantak Báldival, de végül maradt a harmadik.

Innentől az élen elkezdődött a sakkjátszma, és az idő égetése. Báldi nem akart belemenni az oda-vissza előzgetésbe, így nem támadta Zsupaneket, aki egy idő után már a belső ívet sem védte az egyesben. Ketyegtek a percek, az izgalmat pedig Nagy Dávid tartotta fent, aki szűk tíz perc alatt hármat előzött, és feljött harmadiknak. 

Volt még két nagy hőse az első negyedórának: Füzy Marcell (Team #mentsdegyszeruen) a kilencedikről a negyedik, Pinczés Ádám (Team PCTrade Systems) pedig a 11.-ről az ötödik helyre kapaszkodott fel. 

Öt perccel a vége előtt aztán elfogyott elől a cérna: Báldi megpróbálta megelőzni Zsupaneket, ám ahogy kibújt a szélárnyékból, kicsit megtorpant, a mögötte érkező Nagy Dávid viszont belefetrengett a jó meleg anschlussba, és ő nyomta le a listavezetőt. 

Fél perccel később viszont ugyanez játszódott le visszafele. Ezúttal Nagy próbálta támadni Zsupaneket, és Báldi ezt kihasználva visszavette a második helyet. Az utolsó előtti kör végén aztán a Team Simple pilótája beadta a győztes kombót, egy csodálatos húzással belső ívre került a Parabolicában, és megszerezte a vezetést. 

Az első futamot tehát Báldi nyerte, Zsupanek lett a második, Nagy Dávid pedig a hatodik helyről indulva zárt a dobogón. Pinczés 11.-ként rajtolva hozott egy szenzációs negyedik helyezést, és a másik nagy felzárkózó, Füzy lett az ötödik. 

A bajnokság élmenői közül viszont Csutit csak a kilencedik, Tóth Dávidot pedig a hatodik helyen intették le. 

Ó, ha ilyen lenne a valóság - elindult Michelisz Norbi szimulátor-bajnoksága | Eurosport

Kifejezetten élvezetes versenyeket hozott a Michelisz Norbi nevével fémjelzett Hungaroring E-sport Bajnokság első fordulója, melyet a magyar F1-es pályán rendeztek. Voltak hibátlan teljesítmények, sercegős csaták és nagy felzárkózások is a Hungaroringen. Azért sikerült igazán szórakoztatóra az idénynyitó, mert több előzést hozott a két futam, mint amit a valóságban szoktunk látni, de nem ment át gejbe a dolog, és nem lett DRS-szaga sem a helycseréknek.

Második futam

A fordított rajtrácsnak köszönhetően Leitner Norbert (Team Simple) indulhatott az élről, mellőle pedig Csuti várta a rajtot. A második sorban Berki Milán (Team NÚSZ) és Barna Martin (Team PCTrade Systems) foglalt állást.

Leitnert a rajtnál nem lehetett bepalizni, Csuti viszont két helyet is veszített. A futam eleje Báldi Gergőnek sem alakult rosszul, kihasználva a kezdeti kavarodást, a tizedikről a hatodik helyre jött fel öt perc alatt. 

Negyed óra volt hátra, amikor az egyik bajnokesélyes álma kisebb léket kapott: Zsupanekre vertek rá egy lassításos büntetést, amivel visszaesett a 20. helyre (végül 17. lett).

Az első futamhoz hasonlóan most is az utolsó bő öt percre tartalékolt mindenki, és a hajrá valami elképesztően nagy csatát hozott. Hét perccel a vége előtt Barna Martin a Parabolicában megelőzte Leitnert, és átvette a vezetést. Csuti is kívánkozott vele menni, össze is koccant Leitnerrel, de végül maradt harmadik. 

Egy körrel később viszont Csuti érvényre juttatta akaratát, és feljött a második helyre, nem sokkal ezután pedig Báldi is előzött egyet: Pinczéstől csente el az ötödik helyet. 

Az utolsó két körben az első hat teljesen együtt vonatozva száguldott, és az egyes kanyar féktávjánál sok jósnő széttépte volna a nem létező diplomáját. Az utolsó előtti kör elején Leitner húzott egy váratlant, és míg Barna valamint Csuti a külső íven méregette egymást, ő vett egy frenetikus féktávot, és visszaszerezte a második helyet. 

hungaroring-esport-monza-befuto.jpg

A hajrában Pinczés ugyan visszaelőzte Báldit, az utolsó szó viszont a listavezetőé volt, aki a győzelem mellé egy remek ötödik helyet szerzett. A versenyt végül Barna nyerte, Leitner és Csuti előtt, az első ötbe pedig Báldi mellett még Nagy Dávid is belefért. Pinczés végül hatodikként zárt. 

A Hungaroring E-sport Bajnokság második fordulóját is élmény volt nézni, de még az izgalmakon is túltett a színvonal. Az utóbbi időben egyre több virtuális versenyt lát az ember, de ilyen minőségi mezőny, ilyen intelligens, letisztult, mindenféle barbárságot nélkülöző teljesítményt kevés helyen látni. 

Ezek a srácok a nappalijukban ülve olyan pontosan, okosan, egymást tisztelve, de mégis keményen versenyeztek 50 percen keresztül, hogy a felügyelők azon gondolkodhattak, mivel fognak foglalkozni, ha már nem lesz szükség rájuk. Ezúton is le a kalappal minden pilóta előtt, mert ez a túraautózás magasiskolája volt. Keménységgel, de kellő tisztelettel, és ami ennél is fontosabb félelmetes pontossággal. 

A sorozat két hét múlva a Nürburgringen folytatódik. A bajnokság első 15 helyezettje automatikus meghívást kap, a többiek a selejtezőből kerülhetnek ki. 

Nagy Dani nem tud leállni, ismét nyert egy futamot | Eurosport

Megint remekeltek a magyarok a TCR Europe SIM Racing virtuális bajnokságban, bár ezúttal már nem voltak olyan fölényesek, mit a spai idénynyitón. A második fordulót a Red Bull Ringen rendezték, ahol az időmérő edzésen ismét a BRC Racing Hyundai i30 N TCR-el induló Nagy Dani volt a leggyorsabb.

Hozzászólások