WTCR - Honda: jobbak vagyunk ennél
Honda: jobbak vagyunk ennél
Fotó: WTCC Media

Honda: jobbak vagyunk ennél

LantiLanti
2014/10/08 15:49

Érdekesen sikerült a Honda számára a pekingi WTCC hétvége. Amikor nem annyira számított, remekül mentek az autók, amikor viszont igazán fontos lett volna, valahogy nem jöttek össze a dolgok, és összességében nagy csalódást jelentett számukra az első kínai forduló.

A teszten és a két szabadedzésen is Tiago Monteiro volt a leggyorsabb (az FP2-n futott körét végül elvették, mert piros zászló alatt fejezte be), ám a portugálnak nem jött ki a lépés az időmérőn, ahol csak 11. lett. Ott Gabriele Tarquini vitte a prímet, az olasz mindössze 32 ezredmásodperccel maradt le a Honda első TC1-es pole-járól.

A gyári csapatnál mindenki egyetértett abban, hogy a futóműfejlesztéseknek és az új motorcsomagnak köszönhetően nagyot léptek előre, ám az eredmények Pekingben ezt egyáltalán nem tükrözték. Ettől viszont egyáltalán nem biztos, hogy nem is történt előrelépés, hiszen a versenyeken folyamatos balszerencse sújtotta a hondásokat.

Az első futamon Tarquini elrontotta a rajtot (oké, ez nem balszerencse, de nem is az autó hibája), majd defekt miatt kellett kiállni a harmadik helyről. Monteiro eközben próbált volna felzárkózni (bár a hosszú biztonsági autós fázis ebben nem segített), ám miután Mehdi Bennani hátulról nekiment, eltört valami a hátsó futóműben, és ő is a boxban kötött ki.

A második verseny pedig már előre halálra volt ítélve, a kilencedik és a 11. helyről ezen a pályán lehetetlen csodát tenni. A gyári csapat tehát egyetlen pontot gyűjtött a futamokon, ám ez most a legkevésbé sem az autó gyengeségéből fakadt, és nem igazán mutatja meg, mennyit sikerült előrelépni a fejlesztésekkel.

MONTEIRO_peking_honda

"Meg kell vizsgálnunk, hogy miért törtek úgy a dolgok a versenyeken ahogy, mert ezek nélkül jó szereplésre lehettünk volna képesek. Annak ellenére, hogy nem hoztuk az eredményeket, erős bennem a meggyőződés, hogy jó irányba haladunk" - fogalmazott Alessandro Mariani, a JAS Motorsport csapatfőnöke.

"A pekingi hétvégén elért eredmények messze nem tükrözik a Civic WTCC valódi képességeit. Peking egy komoly fordulópont volt számunkra az idei évben, az edzéseken egyértelműen látszott, mekkorát léptünk előre. A célunk, hogy Sanghajban folytassuk a munkát, és tökéletesen felkészüljünk a suzukai versenyre" - tette hozzá Daisuke Horiuchi, a Honda WTCC-s projektvezetője.

Sanghajból kellemes emlékei lehetnek a hondásoknak, tavaly a második futamon kibérelték a teljes dobogót, Monteiro nyert Tarquini és Michelisz Norbi előtt. A portugál pilótának egyébkén korábbról is vannak tapasztalatai innen, 2005-ben és 2006-ben még F1-es versenyzőként is járt Sanghajban. De Tarquini is optimista a hétvége előtt.

"Az autónk motorikusan és a kasztni szempontjából is rendben van - éppen csak, hogy lemaradtam a pole-ról múlt hétvégén - úgyhogy szerintem Sanghajban képesek lehetünk megmutatni, mennyit fejlődtünk. Mindent kiadunk majd magunkból, és úgy érzem, megszerezhetjük a Honda első idei győzelmét" - fogalmazott az olasz veterán.

Korábban Michelisz Norbi is úgy nyilatkozott, érezhető az előrelépés a fejlesztőcsomagnak köszönhetően, úgyhogy kíváncsian várhatjuk, hogyan mennek majd a Hondák egy normális versenypályán.

Az összetettben jelenleg Monteiro áll a legjobban, a portugál a negyedik helyet foglalja el, 20 ponttal megelőzve Tarquinit. De nincs messze tőlük Michelisz Norbi sem, akit mindössze nyolc pont választ el a 2009-es világbajnoktól, így egy nagy adag szerencsével akár még mindkettejüket megelőzheti.

Hozzászólások