WTCR - Hivatalos: Michelisz Norbi a Hyundaihoz szerződött!!!
Hivatalos: Michelisz Norbi a Hyundaihoz szerződött!!!
Fotó: Hyundai Motorsport

Hivatalos: Michelisz Norbi a Hyundaihoz szerződött!!!

LantiLanti
2018/01/30 10:01

Szombaton még csak feltételes módban lehetett róla beszélni, a mai bejelentéssel viszont hivatalossá vált: Michelisz Norbi két szezon után távozik a Honda gyári csapatától, és 2018-ban a Hyundai hivatalos WTCR istállójánál folytatja.

Az idén létrehozott Túraautó Világkupában valódi gyári alakulatok ugyan nem lesznek, ám a megállapodás értelmében Norbi a koreai márka igazolt versenyzője lett, és a gyártó támogatását élvező BRC csapatnál versenyez majd az i30 TCR-rel. Társa a kétautós felállásban egy igazi túraautós legenda, az autót fejlesztő 2009-es világbajnok Gabriele Tarquini lesz, akivel tavaly egy futamon (Ningbo) már mentek együtt.

A magyar pilóta meglehetősen gyorsan dűlőre jutott a Hyundai képviselőivel, blogbejegyzése szerint tulajdonképpen már január elején megállapodtak a szerződés részleteiről. Ez mindkét fél számára fontos volt, hiszen Norbi rendelkezett egyéb lehetőségekkel, miközben a koreai márka célkeresztjében is voltak más versenyzők.

A Hyundainál egészen más felállásban zajlanak a dolgok, és Norbi számára ez kifejezetten szimpatikus volt. Míg a Hondánál a japánok gyakorlatilag az olasz JAS Motorsportra bízták a Civic fejlesztését, addig új munkaadója teljes egészében házon belül építette az i30-at. A Hyundai 2012-ben, a jelenleg is futó WRC projekt számára hozta létre európai motorsport központját, amely a németországi Alzenauban található. Norbi leendő autója, az i30 TCR is itt készült, és rengetek német szakember dolgozott rajta. A projekt vezetője ellenben olasz, sőt, a magyar pilóta már dolgozott is vele; Andrea Adamo korábban a JAS vezető mérnökeként a TC2T-s Civic kasznijának tervezéséért felet.

Szóval míg a Honda autóját egy külsős cég építi, addig az i30-on maga a gyártó dolgozott, és a versenycsapat összeállítása is más lesz; olasz BRC csapat a Hyundai Motorsport szakembereivel közösen felel majd az autó versenyeztetéséért.

Hyundai_17_tcr_2

Michelisz Norbi számára nem volt egyszerű a döntés, információink szerint ugyanis a Honda jelentősen megemelt fizetéssel szerette volna magánál tartani világbajnoki ezüstérmes pilótáját, ám a magyar versenyző végül az alacsonyabb gázsi mellett döntött, mivel az i30 tavaly év végi teljesítménye, a csapat felépítése és az Alzenauban látottak mély benyomást tettek rá.

"A tavaly elveszített világbajnoki cím után úgy érzem, a pályafutásom olyan szakaszában tart, ahol nem az anyagi szempontokat szeretném előtérbe helyezni. A Hondától valóban nagyon csábító ajánlatot kaptam, ám számomra a versenyképesség a fontosabb, és végül a Hyundaihoz írtam alá. Nem volt könnyű meghozni a döntést, hiszen korábban vezettem az új Civic-et, és jó autónak tűnt, de végül mégis erre az elhatározásra jutottam, és nagyon bízom a Hyundaiban" - mondta Norbi a TC Blognak.

Michelisz számára komoly elismerés, hogy pályafutása során másodszor kapott szerződést egy gyári alakulattól, amivel még inkább megszilárdította helyét a túraautó pilóták elit körében.

A TCR kategória jellegéből adódóan most még nehéz megmondani, mire lehet képes idén a Hyundai a WTCR-ben. Az autó tavaly az év utolsó két versenyén rajthoz állt a TCR International-ben, és első futamán egyből meg is szerezte első győzelmét. Csakhogy a kategória kiegyensúlyozottságának alapja a BoP, azaz a teljesítmény kiegyenlítés, és csak ennek ismeretében határozhatjuk majd meg, milyen célokat tűzhet ki Norbi új csapatával.

Hogy szerintünk mennyire volt jó döntés a magyar pilótától ez a váltás, arról hamarosan olvashattok itt a TC Blogon.

Hozzászólások