WTCR - Kiderült, Girolami miért védekezett a büntetése után is Tassi Atika ellen
Kiderült, Girolami miért védekezett a büntetése után is Tassi Atika ellen
Fotó: fiawtcr.com

Kiderült, Girolami miért védekezett a büntetése után is Tassi Atika ellen

LantiLanti
2020/09/28 17:46
Újabb remek verseny és egy újabb dobogó a puttonyban Tassi Atikánál, az All-Inkl.de Münnich Motorsport pilótája Zolder után a világ legnehezebb versenypályáján, a Nordschleifén is bekerült a top 3-ba, ráadásul esős körülmények között. 

A második WTCR futam vége viszont kicsit furcsán alakult a hondás pilóták szempontjából. Nestor Girolami még vezette a versenyt az első körben, amikor kiderült, elég súlyos, 30 másodperces időbüntetést kapott, mert valamilyen szabálytalanságot láttak nála a rajtnál.

Csak jóval később, a futam leintése után derült fény az igazságra: Bebu valójában nem a biztonsági autó mögött haladva hibázott, hanem még a rajtprocedúra előtt. Valahogy elszámolták magukat a mérnökével, és a megengedettnél több pályabejáró kört tett meg, mielőtt felált volna a rajtrácsra. 

A csapat tehát pontosan tudta, Girolami nem hogy a dobogóra, de az első tízbe sem fog beférni az időbüntetés miatt. Ennek fényében több mint fura volt látni, hogy az argentin pilóta még az utolsó körben is védekezett csapattársával, Tassi Atikával szemben. 

A futam után megkérdeztük erről a Honda sajtófelelősét, aki elmondta az amúgy kézenfekvő magyarázatot: a csapat nem szólt Girolaminak a büntetésről. Ő tehát abban a tudatban próbálta megvonni a szélárnyékot Atikától, hogy a meccs pozícióért zajlik.

tassi-nordschleife-2020.jpg

Valahol érthető is a Münnich Motorsport döntése: valószínűleg úgy kalkuláltak, ha hagyják Girolamit abban a tudatban, hogy a dobogóért harcol, hatékonyabban hozza majd ki magából a legjobban, mint ha tudja, a végén úgyis visszasorolják 30 másodperccel. 

A büntetésről a Münnich Motorsport csapatvezetője is elmondta véleményét.

"Csalódottak vagyunk a Nestorral történtek miatt; ilyennek nem szabadna megesnie, most mégis megtörtént. Meg kell vizsgálnunk, mit rontottunk el, mert még most sem pontosan értjük, mi történt. Nagyon sajnálom őt, mindenképpen ki fogjuk elemezni a részleteket" - idézi Dominik Greinert a TouringCarTimes.

Két hétvége után Girolami második az összetettben, de a büntetés miatt már 31 pont a hátránya a remek szezonkezdetet produkáló Yann Ehrlacher-vel szemben.

Tassi Atika a két dobogós helyezés ellenére egyelőre hetedik, mivel a másik két futamán önhibáján kívül nullázott. A zolderi második versenyen Thed Björk miatt ment neki a gumibálának, a nürburgringi elsőn pedig Santiago Urrutia lökte bele a falba. A magyar pilóta nagyjából 19 pontot veszített így, amivel most ötödik lehetne az összetettben. 

Hozzászólások