WTCR - FP1: Muller az élen, de közel a Honda
FP1: Muller az élen, de közel a Honda
Fotó: WTCC Media

FP1: Muller az élen, de közel a Honda

LantiLanti
2014/10/11 03:11

Kicsit kitolt a technika azokkal, akik szombat éjjel kettőkor felkeltek, hogy nyomon kövessék a WTCC sanghaji első szabadedzését. A pilóták készen álltak a rajtra, az Eurosport Player is közvetített, a live timing viszont az ágyban maradt, így érdemi adatok nélkül kellett figyelnünk az eseményeket.

Amiből szintén nem volt sok, hiszen gyakorlatilag az első gyors kör hullám kialakította az edzés végeredményét. Olyannyira, hogy a kezdő 8-9 perc után mindössze egyetlen változás történt: kicsivel a leintés előtt Tom Chilton bejött hetediknek.

Így aztán Yvan Muller nyerte az edzést, de bizakodásra adhat okot, hogy Gabriele Tarquini lett a második, aki csak két tizeddel kapott ki a négyszeres világbajnoktól. Az olasz veterán mögött José Maria Lopez és Ma Qing Hua végzett, majd jön Tiago Monteiro, aki meg tudta előzni Sebastien Loeböt.

Az utolsó percekben futott gyors körével Chilton zárt a hetedik helyen, miközben Michelisz Norbi egy nyolcadik idővel fejezte be az edzést.

A magyar pilóta viszonylag keveset volt képernyőn, ám amit sikerült elcsípni, abból úgy tűnt, a csapat rendesen próbálgatta a beállításokat. Az első etapot leszámítva Norbi alig töltött egy-két körnél többet egyhuzamban a pályán, szinte folyamatosan jött ki a szerelőkhöz. Ám nem kell megijedni, ez nem jelenti automatikusan, hogy valami baj van. Egy Michelisz Norbi szintű pilóta egy installációs kör alatt meg tudja mondani, bejött-e a kipróbált változtatás, vagy inkább menjenek más irányba, a szabadedzés pedig pontosan erről kell hogy szóljon.

FRISSÍTÉS: közben a zengős beszámolóból kiderült, hogy az edzés második felében azért egy picit gond is volt az autóval. Norbi vibrációt érzett a motorból, ezért nem hajtotta túl a dolgot. Minden valószínűség szerint csak egy kisebb problémáról van szó, de majd az FP2-ben kiderül.

MICHELISZ_honda_fp1_sanghaj

A Chevrolet-ket rendesen visszavetette a +40 kiló, a top10-be is csak nagy nehézségek árán tudtak eddig bekerülni. Főleg az All-Inkl.com Racing autói szenvednek, Gianni Morbidelli és René Münnich sehogy sem találja az egyensúlyt.

De nagyon gyatrán futottak a Ladák is, Rob Huff, Mikhail Kozlovskiy és James Thompson tök utolsó lett a TC1-es autók között. A fedélzeti kamerás képeken jól látható, mennyit korrigálnak az orosz márka versenyzői; a Granta egyszerűen túl instabil a közepesen gyors és gyors kanyarokban, márpedig Sanghajban bőven akad ilyenből.

Ez az utóbbi lehet a magyarázat arra is, hogy ilyen eseménytelen volt az FP1, a csapatok nagy része ugyanis valószínűleg spórolt a gumival, ami fogyóeszköz a kínai pályán.

Egyetlen jelentősebb kicsúszás történt, Dusan Borkovic forgott meg a Chevrolet-vel, de úgy tűnik, semmi komoly sérülés nem történt az autón. Amit egyébként az utolsó pillanatra raktak csak össze a Campos szerelők, és érdemes lesz majd figyelni rá, hiszen kicsit változott a dizájn a Cruze elején. Szerintem előnyére.

A sanghaji FP1 végeredménye:

Sanghaj_14_fp1

Az első szabadedzés közvetítését ITT éritek el.

Már nem kell sokat várni az FP2 kezdetére, amely magyar idő szerint 4:40-kor rajtol. Az időmérőt pedig már élőben közvetíti az Eurosport 7:30-as kezdettel.

Hozzászólások