WTCR - Formálodik az Ázsia Kupa

Formálodik az Ázsia Kupa

LantiLanti
2013/09/12 19:25

Souza_veng_2012

Elérkeztünk az idei WTCC szezon utolsó negyedéhez, amely a szokásoknak megfelelően Ázsiában zajlik; először Suzukába, onnan Sanghajba, majd Makaóra utazik a mezőny. És ahogy ilyenkor lenni szokott elkezdtek szállingózni a helyi túraautósok, akik évről-évre beneveznek, hogy elmondhassák magukról, versenyeztek a WTCC-ben.

Ennél több eddig nem jutott nekik, hiszen a régi 2.0 literes szívómotoros autókkal labdába sem rúghattak a fejlettebb 1.6 turbós gépekkel szemben. Ám ez sem szegte kedvét a kínai, hongkongi és makaói pilótáknak, akár körhátrányban is boldogan pilinckáztak a mezőny végén.

Ezt látva a WTCC idén kiírta a Eurosport Ázsai Kupát, amelyben olyan ázsiai pilóták vehetnek részt, akik nem neveztek az egész szezonra. A kategóriába csak az év utolsó három versenyén lehet pontokat szerezni, a Yokohama kupából jól ismert 10-8-6-4-3-2-1 rendszer alapján. Ha valamilyen csoda folytán egy vendégpilóta a top10-be is beverekedné magát, akkor minden megszerzett pont +1 pontot jelent az Ázsia Kupában is.

A különértékelés két célt szolgál. Egyrészt az ázsiai pilótáknak végre lesz miért küzdeniük a mezőny végén, másrészt ezzel elérhető, hogy a helyi menők ne csak egy-egy, hanem mindhárom ázsiai futamra benevezzenek.

Badaraco

A mai nap folyamán már nyilvánosságra is hozták az első érkezőket. A Son Ven Racing Team színeiben egy szívó 2.0 literes Chevrolet Cruze LT-vel indul a makaói Jeronimo António Badaraco. A 39 éves pilóta először áll rajthoz WTCC futamon, hazájában viszont az egyik leggyorsabbnak számít. Többszörös futamgyőztes a Makaói Túraautó Bajnokságban, 2010-ben pedig megnyerte az N2000-es géposztályt. A makaói GP hétvégéről is van pár kiemelkedő eredménye, győzött például az ACP Kupában, és a Makaó Kupában is. S2000-es autóval is van már tapasztalata, korábban egy Honda Integrával versenyzett, a Cruze-t viszont most próbálhatja ki először.

A Song Veng Racing tavaly már indult a világbajnokságon, egy Honda Accordot neveztek a sanghaji futamra.

Veng_China_dragon

Szintén ismerős név lehet a China Dragon Racing, amely tavaly két Chevrolet Lacettivel és egy Cruzzal próbálkozott, most pedig két Cruze-t neveznek az Ázsia Kupába. A pilóták nevére is emlékezhetnek a jobb memóriával megáldott olvasók, egy éve is a Filipe de Souza -  Ng Kin Veng párossal érkezett a kínai csapat. Souza a két sanghaji és a két makaói futamot is befejezte, utolsó versenyén az előkelő 14. helyen intették le, Veng pedig egyedül az első makaói versenyen nem ért célba.

Az említett három versenyző valamennyi ázsiai futamra leadta nevezését, úgyhogy az Ázsia Kupa úgy tűnik, elérte célját.

Fotó: WTCC Media

Írta: Lanti

Hozzászólások