WTCR - Fiókcsapatokat tervez a Citroen
Fiókcsapatokat tervez a Citroen
Fotó: WTCC Media

Fiókcsapatokat tervez a Citroen

LantiLanti
2014/05/16 12:44

2015-től a Hondához hasonlóan a Citroen is rendelkezhet privát fiókcsapatokkal, erről beszélt Yves Matton, a francia márka sportrészlegének vezetője a Szlovákiaringen az Aurosport magazin újságírójának. A Citroen jelenleg három gyári autót versenyeztet a WTCC-ben, amelyekhez néhány futamon egy negyedik is csatlakozik Ma Qing Hua vezetésével.

Az év eleji elsöprő sikerek láttán azonban nem meglepő, hogy több privát csapat is felvette a kapcsolatot a franciákkal, és szívesen indítanának TC1-es C-Elysée-ket a következő szezontól. Matton és csapata nem zárkózik el az ajánlatoktól, sőt, jó lehetőségnek tartja a fiókcsapat modellt, ám a végső döntésre még várni kell kicsit.

"Szinte minden héten érkeznek hozzánk megkeresések, hogy valaki szeretne a mi autónkkal versenyezni. Vizsgáljuk ezt a lehetőséget, de annyit már most eldöntöttünk, ha belevágunk, biztosan nem olyan rendszerben csináljuk majd, mint a WRC-ben" - mondta Matton az Autosportnak.

A rali vb-n csak bérbe adták az autókat a privát partnereknek, a technika továbbra is a Citroen Racing tulajdona maradt. Ezzel szemben a WTCC-ben a kasztnit megvásárolhatnák a csapatok, és csak a motort bérelnék a gyártótól.

"A jelenlegi elképzelés szerint az autót eladnánk, de a motorokat biztosan nem."

"Képesek vagyunk ellátni néhány privát istállót, ám először látnunk kell, milyen a piac. Mindenképpen fiókcsapatokról lenne szó, tehát olyanokról, amelyek szoros kapcsolatban állnak a gyárral. Egyelőre egy-két partnerben gondolkodunk."

"Jelen pillanatban azonban rengeteg más dologra kell figyelnünk, ezért úgy döntöttünk, csak az év második felében foglalkozunk részleteiben ezzel a kérdéssel" - zárta Matton.

A Honda és a Zengő Motorsport esete jól mutatja, hogy egy versenyképes privát csapattal való együttműködés kiváló üzlet lehet egy gyártó számára. A partnerek sikerei ugyanúgy a márka hírnevét öregbítik (lásd tavaly Suzuka), és közben még fizetik is saját költségeiket, sőt anyagi hasznot is hoznak.

Hozzászólások