WTCR - Ficza Ferenc nyert, és vezeti a bajnokságot
Ficza Ferenc nyert, és vezeti a bajnokságot
Fotó: SEAT Sport

Ficza Ferenc nyert, és vezeti a bajnokságot

LantiLanti
2014/09/07 13:12

Frissítés: néhány órával a leintés után kiderült, elvették a győzelmet Ficza Feritől. A Zengő Junior Team pilótája egy másodperces büntetést kapott (az meg mi??), amiért az utolsó kanyarban picit meglökte Stian Paulsent. Feri tehát így második lett, és az összetettben is ez a pozíciója, 4 ponttal a norvég mögött. Ezen kívül minden igaz, amit korábban leírtam. :)

Ficza Feri egyértelműen megérkezett!! Megérkezett azok táborába, akik joggal követelhetnek helyet maguknak a WTCC-ben. Nem feltétlenül azonnal, de idővel egész biztosan. Magyarországon nincsenek túl sokan, akik ezt elmondhatják magukról, főleg nem 18 évesen.

Elképesztő, hogy Feri még a második X-nél sem jár, de már mennyi versenykilométer van benne, ráadásul nem is rossz mezőnyökben, nem is rossz autókkal. A hazai Suzuki kupa megnyerése után egy teljes év az ETCC-ben, most pedig egy egész szezon a SEAT León Európa-kupában. És nem is akármilyen szezon.

Spai győzelmével Feri lett a harmadik olyan pilóta az Eurocup mezőnyben, aki két versenyt is nyert már idén. Az első kettő Stefano Comini és Stian Paulsen volt, a társaság két talán legismertebb figurája. 18 évesen egy Cominivel egy lapon lenni... Nem rossz.

Ahogy a második spai futam hajrája sem volt az. Feri az utolsó kör végéig szorongatta egyik legnagyobb bajnoki riválisát, Stian Paulsent, ám úgy tűnt, hiába. Aztán egyszer csak leszakadt valami a norvég bal első kerekéről (úgy tűnt, mintha a futófelület jött volna le), majd a következő kanyarban Paulsen lecsúszott a pályáról, ám az aszfaltozott bukótérből simán visszajött.

Látszólag nem volt komoly baja a norvég autójának, de Feri azért megérkezett rá, és az utolsó sikán előtt mellé fékezett. A lassítóban össze is koccant a két León, a Zengő Junior Team pilótája pedig jobb volt a kigyorsításnál, és egy tizedmásodperccel hamarabb jött át a vonalon, mint Paulsen. Klasszikus csattanó volt.

Győzelmének köszönhetően ráadásul pontszámban utolérte a norvégot, és jelenleg ketten vezetik az összetettet, Paulsen csak azért áll jobban Ferinél, mert neki a két győzelem és az egy második hely mellett egy harmadik helyezése is van.

Weber_seat_spa_r2

Megérdemli a dicséretet Feri csapattársa, Tóth Norbert is, aki élete második SEAT-os versenyén közel járt a dobogóhoz; végül negyedikként intették le. Wéber Gabi a hetedik helyről indult, ám a La Source-ban Jordi Oriola keresztbe forgatta. A B3 Racing pilótája ezt követően címvédőhöz méltó teljesítményt nyújtva a 12. pozícióból felkapaszkodott a hatodik helyre.

Gabi csapattársa, Bús Edina egész hétvégén szorgalmasan tanulta a spai pályát, a második futamon pedig nagyokat csatázva 17. lett.

A második spai futam végeredménye:

Spa_R2_seat

Aki esetleg lemaradt róla: itt a második spai futam teljes közvetítése.

Hozzászólások