WTCR - Ezért nem jön a Volvo a WTCC-be
Ezért nem jön a Volvo a WTCC-be

Ezért nem jön a Volvo a WTCC-be

LantiLanti
2014/02/13 11:37

Volvo_s60_V8SC_1

Azt már ideje tudjunk, hogy rövid távon (ezalatt 2014-et kell érteni) biztosan nem lesz gyári Volvo csapat a WTCC-ben, ám most végre fotók és videók segítségével is meg tudjuk mutatni, miért. A svéd márka magyar idő szerint tegnap késő este leplezte le az Ausztrál Túraautó Bajnokságra (V8 Supercars) épített brutálisan dögös S60-at.

A Volvo számára kiemelten fontos az ausztrál piac, így senkit sem érhetett meglepetésként, amikor tavaly júniusban bejelentették, a Gary Rogers Motorsporttal koprodukcióban rajthoz állnak a rendkívül népszerű V8 Supercars sorozatban.

Az elmúlt hónapok során folyamatosan csepegtek az információk, kiderült, hogy a tavaly újoncként két futamot is nyerő Scott McLaughlin és a WTCC-ből is ismert Robert Dahlgren alkotja majd a Volvo ausztráliai egységét, illetve az is, hogy a hosszabb távú versenyeken a korábbi DTM pilóta Alexandre Prémat csatlakozik hozzájuk.

Pár napja egy hivatalos hanganyagot is közzétettek amely a Polestar által tervezett és épített V8-as motorból szállott alá, tegnap pedig Sydneyben hivatalosan is leleplezték a S60-at. A csapat főszponzora, a Valvoline, amelynek színvilág szerencsére jól passzol a szokásos Polestar-kék festéshez.

Volvo_s60_V8SC_2

A V8 Supercars sorozat február 27-én rajtol Adelaide-ben, a GRM és Polestar pedig intenzív teszteléssel tölti az addig hátralévő időt.

Csak összehasonlításképpen, a most bemutatott S60-ban egy 5000 köbcentis V8-as motor található, amely közel 650 lóerős, az autó pedig versenyzővel együtt 1410 kilót nyom. Ezzel szemben a TC1-es WTCC-s autók soros négyhengeres 1.6 turbós motorjai kb. 380 LE-t tudnak majd, amihez 1100 kilós össztömeg párosul.

A Volvo tehát jelenleg Skandinávia mellett Ausztráliára koncentrál, és amíg 'odalenn' nem érik el a várt sikereket (és az azzal járó PR-hatást), kevéssé valószínű, hogy belevágnak egy WTCC-s projektbe. Már csak azért sem, mert Honda és a Citroen komoly jelenléte miatt biztosan nem lenne sétakocsikázás eredményessé válni a világbajnokságon.

Volvo_s60_V8SC_3

Volvo_s60_V8SC_motor

Fotó: Polestar Racing

Hozzászólások