WTCR - Ezek a gépek alkotnák Lotti új bajnokságát
Ezek a gépek alkotnák Lotti új bajnokságát
Fotó: WTCC Media, Auto Express, Wéber Gábor

Ezek a gépek alkotnák Lotti új bajnokságát

LantiLanti
2014/07/16 14:32

Tegnap Marcello Lotti hivatalosan is felvállalta, hogy az ő születendő gyermeke a nemrégiben bejelentett új TC3 International Series, ahol széria közeli, olcsó versenyautókat szeretne egymásnak ereszteni egy jól működő teljesítménykiegyenlítő rendszerrel balanszírozva.

A WTCC megalapítója és egykori vezetője egy rövid interjúban árult el újabb részleteket a 2015-re tervezett sorozatról, többek között azt, hogy 8 csapat és 24 autó alkotná a mezőnyt, azaz háromautós csapatokkal számol. Lotti szerint a gyártók részéről komoly az érdeklődés egy ügyfélautókon alapuló kategóriára iránt, és néhány konkrét típust is megnevezett, amelyből kiváló TC3-as autó épülhetne.

Íme Lotti autói:

SEAT León Cup Racer. Lotti szerint ez a kocsi jelenlegi formájában is tökéletesen megfelel az elképzeléseinek.

SEAT_Leon_cup_racerAlfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde. Tudtommal egyelőre csak utcai változat létezik egy 1.8-as turbómotorral. A BoP ezt még simán kimozogja.

Alfa-Romeo-Giulietta-Quadrifoglio-VerdeFord Focus RS. Az új változat 2015-ben érkezik, úgyhogy a kampány szempontjából jó az időzítés. Az utcai változatban egy 2.3-as turbómotor lesz, amit a BoP menedzselni tud.

Ford_focus_RSHonda Civic Type-R. Idén mutatták be az új változat prototípusát, az időzítés tehát a japánoknak is tökéletes. Az utcai változat 2.0 literes turbóval készül.

2015-honda-civic-type-rMercedes CLA 45 AMG. A német gyárnál kifejezetten ügyfélautónak szánták, és a bemutatáskor hangsúlyozták, többféle változat is épülhet belőle, hogy a lehető legtöbb bajnokságban indulhasson. Eredetileg ez is egy 2.0 literes turbót kapott, ami passzol a képbe.

Mercedes-Benz-CLA-45-AMGOpel Astra OPC. A márka 2013-ban mutatta be új kupás autóját, amiben egy 2.0 literes turbó motor van.

Opel Astra OPCVolkswagen Golf GTi Cup. Ebből az autóból is van már egy kupás változat, nem meglepő módon 2.0 literes turbó motorral.

Volkswagen_Golf_cupHa az ember tüzetesen végignézi ezt a listát, nagyon hamar világossá válik, mit tervez az olasz góré. Most, hogy nincs igazán sok pénz az autósportban, nem akarja megváltani a világot, inkább egy jól működő szabályrendszerben igyekszik összefogni a gyártók már jelenleg is meglévő, vagy tervezett ügyfélautóit.

A SEAT, a Mercedes, az Opel és a Volkswagen már kész versenyautó (mindegyik 2.0 literes turbómotorral), a maradék pedig sportos utcai gép, amiből kisebb átalakításokkal könnyen lehet versenytechnikát készíteni. És valóban nem kell más hozzá, mint egy jól működő teljesítménykiegyenlítő rendszer, ami egy szintre hozza a résztvevőket.

Ami továbbra is beszédes, az a 2.0 literes turbómotorok gyakori feltűnése az említett autók kapcsán. Egyre erősebb bennem a gyanú, hogy a Francois Ribeiro által tavasszal említett "WTCC2" és a Lotti által most bejelentett TC3 valójában egy és ugyanaz. Ellenkező esetben egy teljesen értelmetlen háború indulna a túraautósportban, amit a formaautósok egyszer már végigjátszottak, és sokan bele is buktak. Remélem, az FIA, Lotti és az Eurosport Events nem esik bele ebbe a hibába.

Bár nem akarom az ördögöt a falra festeni, de a második TC3-as sajtóanyagban már nem szerepeltek az F1-el közösen tervezett futamok, és nem lepne meg, ha végül kiderülne, ez a csak hangulatkeltés volt. Persze ki tudja...

Hozzászólások