WTCR - Erős lehet Zengő Zoliék új autója - ezt mutatják a kiadott BoP-számok
Erős lehet Zengő Zoliék új autója - ezt mutatják a kiadott BoP-számok
Fotó: Cupra Racing

Erős lehet Zengő Zoliék új autója - ezt mutatják a kiadott BoP-számok

LantiLanti
2020/07/17 09:13
Véget ért az új fejlesztésű Cupra León Competición engedélyeztetési folyamata (homologizáció), és a TCR kategória tulajdonosa nyilvánosságra hozta az autóra kiszabott teljesítmény kiegyenlítő (BoP) számokat. Ez alapján tényleg komoly lehet az előrelépés. 

Az utóbbi hónapokban többen is figyelmeztettek, a spanyol márka által épített új versenygép sokkal fejlettebb lesz, mint elődje, az első TCR-autóként megjelenő Cupra TCR. A számok most kicsit rávilágítanak, mennyire. 

A csütörtökön kiadott legfrissebb BoP táblázat szerint a León 100%-os motorerővel, 40 kiló pluszsúllyal és 80 milliméteres hasmagassággal kezdi majd a 2020-as szezont. Mindez azt jeleni, hogy 60 kilóval lesz nehezebb, és 10 mm-el magasabb, mint a régi Cupra.

Talán ennél is jobban mutatja, mekkorát fejlesztettek a spanyolok, hogy a BoP adatok teljesen megegyeznek a tavaly bajnokesélyes Honda Civic Type-R TCR számaival. Az új Cupránál csak a Hyundai és a Lynk & Co visz majd több alapsúlyt (60 kg), és egyedül a koreai márka autói alatt lesz vastagabb légréteg (90 mm).

A Cupra León Competición két hete debütált az STCC tesztnapján, ám hamarosan jön a versenybemutatkozás is: a Scuderia del Girasole csapat a hétvégén két új Cuprát indít az olasz TCR-ben. Az egyiket a címvédő, a korábbi WTCC-pilóta Salvatore Tavano, a másik Simone Pellegrinelli vezeti majd. 

Így fest jelenleg a 2020-as BoP táblázat:

BoP-2020-cupra-leon.jpg

A súlykompenzációt az egyes bajnokságok saját számítási rendszere határozza meg. A WTCR-ban az eddig szokás szerint a harmadik fordulótól osztják ki, a megelőző két hétvége eredményei alapján. 

Hozzászólások