WTCR - Egy fékhiba teheti tönkre Michelisz 8 éves álmát
Egy fékhiba teheti tönkre Michelisz 8 éves álmát
Fotó: fiawtcc.com

Egy fékhiba teheti tönkre Michelisz 8 éves álmát

LantiLanti
2017/12/01 15:38

Az élet annyira szép, mégis olyan nagyon kegyetlen tud lenni bizonyos pillanatokban. Hullámvasútra ültet, azt hiszed, minden frankón megy, és nem történhet semmi rossz, aztán egy pillanat alatt máris a padlón találod magad.

Érdekes liftezésben vagyunk már legalább két hete. Eleinte Michelisz Norbi szavai töltöttek el bennünket aggodalommal, aki többször is elmondta, arra számít, hogy a Volvo versenyképesebb lesz Katarban, mint a Honda. Aztán eljutottunk a sivatagba, és pont az ellenkezője kezdett kirajzolódni.

Ma már egyértelmű, egy körön az idei Civic klasszisokkal jobb Katarban, mint az S60-n. Michelisz Norbi nagyon simán nyerte a két szabadedzést (a másodikat pályacsúcssal), és a Q1-ben is fölényes előnnyel zárt az élen. Aztán jött a még mindig feldolgozhatatlan Q2. Egy furán gyenge első kör, az értetlenkedés, a kétségbeesett számolgatás. Fut még egy gyors kört ezzel a szettel? Vagy van idő feltenni egy újat? Nem, nincs idő! De mégis kijött a boxba! Akkor mégis van? De ketyeg az óra! Még mindig bent áll! Így nem fog felérni gyors körre! Miért nem engedik már ki?

És abban a pillanatban megmutatták a Hondát, kerekek nélkül, alatta az olajtócsával. Jeges pillanat volt. Az ember csak nézi a képernyőt, és ott legbelül már tudja, mit jelent ez. De az agy még menekülőutat keres. Lehet, hogy ők tudnak valamit, amit mi nem? De nincs menekvés. El kell ismerni, egy fékhiba tönkreteheti Michelisz Norbi nyolc éve precízen, lelkesen, alaposan, nagy odaszánással épített álmát. Mert ilyen az autósport, és ilyen az élet is. Legtöbbször gyönyörű, de van, hogy igazságtalan és kegyetlen.

Így, hogy Norbi félelmei nem igazolódtak be, még jobban fáj. Ahogy láttuk Esteban Guerrierit játszi könnyedséggel megfutni a pole időt, közel fél másodperccel verve Citroënt, Volvót, mindenkit, csak egy gondolat járhatott a fejünkben. Norbi is ott lehetne. Lehetne övé a pole. Övé az öt pont. A futamok előtt 3.5 pontra csökkenthetné a hátrányát. Ettől lett még kegyetlenebb az egész. Hogy Norbi autójában benne volt a pole, benne volt a Volvo-verés. És Norbiban is.

Michelisz_kat_fp1_fény

És ha megszerzi a rajtelsőséget, miközben Thed Björk csak a negyedik... Óriási lépést tett volna az elsőség felé. Norbi formáját, hihetetlen lelki erejét és motiváltságát látva biztosra veszem, hogy a pole-ból megnyerte volna a fő futamot. És az elég kellett volna, hogy legyen a VB elsőséghez.

De ideje felébredni, Norbi 11. lett, Björk pedig 4. Nem a magyar srác csökkentette az előnyét, hanem a svéd növelte, két ponttal. Björk a nyitó futamon a hetedik, a főversenyen pedig a negyedik helyről indul majd, miközben Norbi mindkétszer a 11-ről.

Csoda kell, drága elvtársak. De tudjátok, miért létezik minden nyelvben szó a csodára? Mert csodák néha történnek. Nem gyakran, de történnek. Ahogy Norbi autójában bekrepált a fék az egyik legfontosabb pillanatban, úgy ez megeshet Björk Volvójával is. Vagy kiforgathatják, vagy hibázhat. Kicsi az esély, Norbi nagyon nehéz helyzetben van, de nem lehetetlen. Eldönthetjük, hogy az esti 9-ig hátralévő néhány órát mivel akarjuk tölteni. Kesergünk azon, ami megváltoztathatatlan, vagy reméljük azt, ami talán még összejöhet.

Részemről, én a reménykedést választom!

Ha Norbi végül nem lesz világbajnok, így is, úgy is szar érzés lesz. De nem akarom ezt néhány órával előrébb hozni. Amíg van miben hinni, addig megéri hinni. És ahogy nézem, ezt teszi Norbi is.

"A dolgok nagyon jól indultak, de aztán a Q2-ben a hetes kanyarnál éreztem, hogy valami nincs rendben a fékekkel, nem tudtam nagy tempót menni. A fék folyton beragadt; ennyi. Nem a 11. helyről álmodtam előzetesen, de még versenyben vagyok, és harcolni fogok, egészen addig a pontig, amíg már semmi esély nem marad a győzelemre" - idézi Norbit a TouringCarTimes.

Mi pedig, drága Norbi, szurkolni fogunk, egészen addig a pontig, amíg még van esély a győzelmedre. Akkor is, ha csak kicsi. Veled együtt álmodunk 2010 óta, és ebben a néhány órában most már maradunk is melletted, ha nem bánod.

A Q1 végeredménye:

Kat_17_q1

A Q2 végeredménye:

Kat_17_q2

A Q3 végeredménye:

Kat_17_q3

Hozzászólások