WTCR - Csapatbajnok a ROAL Motorsport
Csapatbajnok a ROAL Motorsport
Fotó: WTCC Media

Csapatbajnok a ROAL Motorsport

LantiLanti
2014/11/03 17:48

Bár egy forduló még hátra van a Túraautó Világbajnokság 2014-es szezonjából, ahol ráadásul dupla pontokat osztanak a privát összetettekben, az olasz ROAL Motorsport már Suzukában bebiztosította a csapatbajnoki címet, miután 83 pontra növelte előnyét, Makaón pedig összesen 72-t lehet majd szerezni.

A csapatbajnokságba kizárólag a gyári támogatás nélkül futó privát csapatok számítanak bele, azaz a ROAL-on kívül a Campos Racing, a Zengő Motorsport, az All-Inkl.com Racing, a Proteam Racing és az Engstler Motorsport. Mivel minden hétvégén az adott csapat két legjobban szereplő pilótája gyűjthet pontot az istállók versenyében, Zengő Zoliék és a Proteam alapból tetemes hátránnyal indult, hiszen náluk csak egy-egy versenyző ment a komplett szezon során.

Végigfutva a résztvevő csapatok névsorát, és átgondolva a náluk szereplő pilótákat, egyáltalán nem meglepő a ROAL bajnoki címe, a Tom Coronel - Tom Chilton páros tudás és tapasztalat terén is megelőzi a Campos (Hugo Valente - Dusan Borkovic) és az All-Inkl.com Racing (Gianni Morbidelli - René Münnich) kettősét.

Apró siker ez a szebb napokat is meglét olasz istálló életében, az 1987-es túraautó világbajnok Roberto Ravaglia és Aldo Preo csapat a 2000-es évek második felében a BMW gyári alakulataként még abszolút győzelmeket gyűjtött és az összetett dobogóért volt harcban, a bajor márka kiszállása miatt azonban 2011 óta már szerényebb célokért küzd privát keretek között. Az idei év komoly kihívás volt számukra, hiszen 13 BMW-s szezon után váltottak Chevrolet-re.

A minimális elvárást sikerült teljesíteni, legyőzték az összes privát ellenfelet, megnyerték a csapat bajnokságot, Coronel és Chilton pedig nagy harcban lesz egymással Makaón, hiszen négy pont választja el a két csapattársat. Apró szépséghiba, hogy a tét az összetett hetedik hely lesz. Az viszont ettől még egyáltalán nem mindegy, hogy csapaton belül ki végez előrébb a bajnokságban.

A két ROAL-os idei teljesítménye között van némi különbség: míg Chilton inkább egy-egy kiugró eredménnyel kaszált nagyot (pekingi győzelem, suzukai második hely), addig Coronel a rá jellemző kiegyensúlyozottsággal gyűjtötte a pontokat.

Visszatérve a csapatbajnokságra, a második helyért folyó küzdelem még messze nem lefutott, a Campos Racinget két pont lemaradással követi csak a Zengő Motorsport, és az All-Inkl.com Racing hátránya is pontosan ennyi a magyarok mögött. Szép lenne egyszemélyes csapatként leverni a spanyolokat és a németeket is...

Hozzászólások