WTCR - Thed Björk finoman véleményt formált a pilóta-nélküli versenyzésről
Thed Björk finoman véleményt formált a pilóta nélküli versenyzésről
Fotó: Cyan Racing

Thed Björk finoman véleményt formált a pilóta-nélküli versenyzésről

LantiLanti
2020/10/30 10:59
Az elmúlt pár napban a motorsport-kedvelők figyelmének középpontjába került a pilóta nélküli, azaz teljes egészében számítógép által vezérelt autóversenyzés, miután egy mókás videó szaladt végig az interneten. 

A Formula E érdekeltségi köréhez tartozó Roborace sorozat nemrég rendezte meg az újnevezett "Béta szezon" második állomását Thruxtonban, amely a műfaj első nyilvánosan közvetített eseménye is volt egyben. Balszerencséjükre szereztek maguknak egy kis negatív reklámot. 

Az egész internetet bejárták azok a felvételek, melyeken az egyik robotvezérlet autó áll a rajtnál, majd élesen jobbra fordul, és egyenesen belehajt a betonfalba. De volt olyan eset is, hogy az autó először a fűre kormányozta magát, majd mikor korrigálni próbált, megpördült. 

Az önvezető autók és a robot-vezérelte versenyzés eléggé megosztja a közvéleményt. Az inkább humán beállítottságúak szerint mi értelme az egésznek, ha nincs benne ember, a mérnök-típusúak viszont pont az emberi tényezőtől mentes, tiszta technológiai küzdelem lehetőségét látják benne. 

Az viszont, úgy hiszem, nem kérdés, hogyan állnak a dologhoz a profi autóversenyzők, akiknek konkrétan a megélhetését veszélyeztetné az önvezető versenyautók térnyerése. 

Az egyik legnagyobb ausztrál autóversenyző sztár, a háromszoros Supercars-bajnok Scott McLaughlin a következő üzenettel osztotta meg az esetről készült videót: "ezt a világon minden autóversenyzőnek kötelező megosztani!"

A WTCR-pilóták közül a 2017-es világbajnok Thed Björk reagált rá annyival: "Egyetértek, Scott."

Hozzászólások