WTCR - Bejelentette első WTCR pilótáját a Campos
Bejelentette első WTCR pilótáját a Campos
Fotó: fiawtcc.com

Bejelentette első WTCR pilótáját a Campos

LantiLanti
2018/03/01 17:33

A pletykákban és az ilyen-olyan előzetes listákon már régóta szerepel ez a felállás, mától viszont hivatalosan is kijelenthető, hogy a WTCC-hez ezer szállal kötődő Campos Racing (korábban SUNRED, még korábban GR Asia) a Túraautó Világkupában is jelen lesz.

A spanyol csapat visszatér a gyökerekhez, és néhány chevrolet-s évet követően idén ismét SEAT-okkal versenyez majd, amelyeket azonban a spanyol márka döntése értelmében 2018-tól hivatalosan már Cupra TCR-nek hívnak majd.

A Campos egyik pilótáját már be is jelentették, egy év kihagyás után visszatér az istállóhoz John Filippi, aki 2014 és 2016 között három szezont töltött a csapatnál, tavaly pedig a Sebastien Loeb Racinggel indul, és egy TC1-es Citroën C-Elysée-t vezetett a WTCC-ben. A világbajnok technikával minden eddiginél eredményesebb évet zárt, ám a dobogóra így sem sikerült felkapaszkodnia, egy fordított pole és további két fordított rajtrácsos első sor mellett két negyedik hely jött össze neki 2017-ben.

A még mindig csak 23 éves korzikai versenyző számára a csapat mellet a márka sem lesz teljesen ismeretlen, 2014-ben egy teljes szezont ment a León TC2T-s verziójával.

"Örülök, hogy visszatérhetek a Campos Racinghez. Ők kerestek meg a 2017-es évad végén, és pontosan tudják, hogyan kell összerakni egy ígéretes és egységes projektet. Várom már, hogy megtehessem az első köreimet az új autóval. A 2018-as bajnokság lehet pályafutásom eddigi legnagyobb kihívása, éppen emiatt logikus döntés volt itt folytatni a karrierem" - mondta Filippi.

Ami a francia lehetséges csapattársát illeti: a pletykák szerint a SEAT támogatásával Pepe Oriola is visszatérhet, és valószínűleg ő kerülhet Filippi mellé a másik Campos Cuprába. Korábban nagyon-nagyon pletyka szinten egy ex-F1-es pilóta neve is felmerült a csapattal kapcsolatban, ám erről további hírek nem érkeztek.

A Campos Racing elődje, a SUNRED Engineering 2008-ban jelent meg a Túraautó Világbajnokságon a brit-hongkongi GR Asia csapat partnereként, majd a következő években már saját név alatt indított egyre nagyobb SEAT flottát a VB-n. Az első két évben Tom Coronellel megnyerték a függetlenek bajnokságát, 2010-ben viszont egy egészen új helyzet elé kerültek.

A kibontakozó gazdasági zűrzavar következtében a SEAT Sport kiszállt a Túraautó Világbajnokságból, pilótái pedig hirtelen állás nélkül maradtak, így aztán Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro is náluk indult, természetesen a spanyol márka támogatásával. 2011 újabb érdekes év volt számukra, a WTCC ugyanis lecserélte a kétezres motorokat, és helyettük 1.6 turbós erőforrások használatát írta elő. A SEAT viszont első körben nem akart pénzt költeni a Leónok fejlesztésére, ám hamar kiderült, a régi turbódízelek nem versenyképesek az új világmotorok ellen. Végül a SUNRED cég fejlesztett egy 1.6 turbós blokkot, és sok csapat még 2012 közepén is ezt használt. A szezon végére viszont mindenki megkapta a SEAT gyári motorját.

2013-ban aztán a Joan Orús vezette csapat beolvadt Adrian Campos istállójába, és azóta a híres spanyol alakulat túraautós részlegeként működik. 2013-ban Pepe Oriola révén futamot nyertek Marokkóban, majd a következő két évben Hugo Valente volt a húzóemberük, akik összesen hatszor állt dobogóra a TC1-es Chevrolet Cruze-zal. 2014-ben náluk mutatkozott be a WTCC-ben Nagy Norbi, aki egy TC2T-s SEAT-tal mehetett Spa-ban (20. és 18. lett a két futamon).  Az eddigi utolsó nagy dobásukat tavaly hozták össze, szerződtették Esteban Guerrierit, aki két futamot is megnyert a Chevy-vel.

A WTCR eddig bejelentett indulói:

AUTÓ CSAPAT VERSENYZŐ
 Audi RS3 LMS Comtoyou Racing Denis Dupont
 Audi RS3 LMS Comtoyou Racing Aurélien Panis
 Audi RS3 LMS Comtoyou Racing Frédéric Vervisch
 Audi RS3 LMS Comtoyou Racing Nathanael Berthon
 Audi RS3 LMS WRT Jean-Karl Vernay
 Audi RS3 LMS WRT Gordon Shedden
 Honda Civic Type-R Boutsen-Ginion Racing Tiago Monteiro
 Honda Civic Type-R Boutsen-Ginion Racing Tom Coronel
 Honda Civic Type-R Münnich Motorsport Esteban Guerrieri
 Hyundai i30N TCR BRC Racing Michelisz Norbert
 Hyundai i30N TCR BRC Racing Gabriele Tarquini
 Hyundai i30N TCR Yvan Muller Racing Yvan Muller
 Hyundai i30N TCR Yvan Muller Racing Thed Björk
 Volkswagen Golf GTI Sebastien Loeb Racing Rob Huff
 Volkswagen Golf GTI Sebastien Loeb Racing Mehdi Bennani
 Alfa Romeo Giulietta TCR ??? ???
 Alfa Romeo Giulietta TCR ??? ???
 Cupra TCR Campos Racing John Filippi

 

Hozzászólások