WTCR - Autót kereső BMW-sek
Autót kereső BMW-sek

Autót kereső BMW-sek

LantiLanti
2013/10/01 11:34

Coronel_Svk_BMW

Bekövetkezett, amire hosszú ideje számítani lehetett, a WTCC-ben évek óta BMW-vel versenyző csapatok kénytelenek más márkákkal felvenni a kapcsolatot, ha továbbra is a Túraautó Világbajnokságon szeretnének versenyezni.

Az egykor világverő 3-as BMW hónapjai meg vannak számlálva, jövőre már csak a 2013-as autók számára fenntartott kis géposztályba lehet nevezni ezzel a típussal, 2015-ben pedig - ha addig nem történik valami fordulat - végleg eltűnnek a Bömbik a WTCC-ből.

Régóta tudjuk, hogy a BMW Motorsport nem akar áldozni a túraautós program folytatására, ám a márkához hű csapatok Portó óta azon szervezkedtek, hogy valamilyen módon mégis a bajnokságban tarthassák a típust. A WTCC Blog legutóbbi körkérdésére adott válaszokból viszont úgy tűnik, ez a kísérlet is kudarcba fulladt.

DAste_Rus_BMW

"A BMW biztosan nem épít új autót a 2014-es szabályok szerint, úgyhogy amennyiben a ROAL Motorsport a WTCC-ben szeretne maradni, akkor egy másik gyártót kell találnunk. Jelenleg több lehetőséget is vizsgálunk, és október vége felé talán már okosabbak leszünk" - mondta Roberto Ravaglia, a ROAL csapatfőnöke a WTCC Blognak.

"Nem áll jól a BMW projekt, sőt, inkább azt mondanám, hogy nagyon rossz a helyzet. Nem lesz (új) autó jövőre" - tette hozzá a ROAL egyik jelenlegi pilótája, Tom Coronel.

Stefano D'Aste és csapata, a PB Racing idén vásárolt egy 320TC-t a Zengő Motorsporttól (Michelisz Norbi korábbi autóját), így számukra is nagy csalódás, hogy úgy tűnik, nem lesz folytatás.

"Nincsenek jó híreim. Nem sikerült összehoznunk a fejlesztőcsomagot a BMW-hez, a gyártót pedig jelenleg csak a DTM érdekli" - fogalmazott a tavaly két futamot is megnyerő olasz a WTCC Blognak.

Engstler_Prt_bmw

A BMW-s alakulatok közül az Liqui Moly Engstler Motorsport rendelkezik a legkonkrétabb tervekkel, náluk már csak a szponzor jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy véglegesítsék a 2014-es programot.

"Jelen pillanatban úgy fest, hogy jövőre csak a 2013-as fejlesztésű autók indulhatnak majd a Yokohama kupában, ami azt jelenti, hogy a BMW E90-el is lehet nevezni a WTCC-be. Egyelőre a főszponzorunk, a Liqui Moly döntésére várunk" - mondta Kurt Treml, az Engstler Motorsport csapatmenedzsere.

"A 2014-es szezont átmeneti évnek tekintjük, amely során szeretnék megoldásokat találni 2015-re. Jelenleg egyik márka sem kínál új specifikációjú autókat privát csapatok számára. Ez idő alatt talán kiderül, van-e esély a BMW visszatérésére 2015-ben. A remény hal meg utoljára."

"Ha a Liqui Moly jóváhagyja a terveket, akkor jövőre is két BMW 320TC E90-el indulunk majd a Yokohama kupában. A versenyzőkről később döntünk, és egyelőre bármilyen megkeresésre nyitottak vagyunk" - zárta Treml.

Elérhető új fejlesztésű autó hiányában attól tartok, a többi BMW-s csapat számára sincs sok választás. Vagy szünetet tartanak, ami az elkötelezett szponzorok szempontjából sosem jó, vagy vállalják, hogy jövőre is a 2013-as autóval indulnak, ám akkor maximum a kis bajnoki címért harcolhatnak, messze a tényleges mezőny mögött. Ahogy Wéber Gabi nemrég fogalmazott: "az csak pénzkidobás".

Fotó: WTCC Media

Hozzászólások