WTCR - A kizártak listája

A kizártak listája

LantiLanti
2013/03/18 11:59

FIA WTCC Hungaroring, Hungary 05-06 May 2012

A WTCC szervezői tovább bővítették azon versenyzők névsorát, akik nem szerezhetnek pontot a Yokohama kupában. Az elmúlt évek során a gyári csapatok számának csökkenésével vált hagyománnyá, hogy a kimagasló eredményeket elérő, vagy nagy tapasztalattal rendelkező független versenyzőket kizárják a privát értékelésből, hogy kiegyenlítettebbé és izgalmasabbá tegyék a bajnokságot.

Tavaly a három gyári Chevrolet mellett Tom Coronel, Gabriele Tarquini és Tiago  Monteiro eredményeit nem vették figyelembe a Yokohama kupában, ez a szám azonban idén 11-re nőtt. A két gyári Honda (Tarquini és Monteiro) valamint a két gyári Lada (Thompson és Dudukalo) helyzet egyértelmű.

Számítani lehetett arra is, hogy bár az RML privát alakulat lett idén, a korábbi Chevy partner két pilótája, Yvan Muller és Tom Chilton sem vehet rész a 'kis bajnokságban', és hasonló a helyzet a Hondával szoros együttműködésben dolgozó Zengő Motorsport - Michelisz Norbert párosnál is. Azon sem lepődünk meg, hogy az All-Inkl.com Racinghez szerződő Rob Huff neve mellől is hiányzik a kis 'Y' a nevezési listán, elvégre ő az uralkodó világbajnok. Tom Coronel pedig már jócskán hozzászokott ehhez a helyzethez, hiszen amióta az ex-gyári ROAL Motorsportnál megy, számára is tabu a privát összetett.

Két név azonban már nehezebben magyarázható. Az egyik Marc Basseng (All-Inkl.com), aki ugyan GT1-es világbajnokként érkezik a WTCC-be, a SEAT Leónnal viszont még egy métert nem versenyzett, és én személy szerint nem lennék meglepve, ha első szezonjában a privát mezőny legjobbjaival lenne 'csak' versenyben.

Még kevésbé értem, hogy Pepe Oriola mivel érdemelte ki a 'priváttalanítást'. A spanyol maradt a Tuenti Racingnél az öregecske SEAT-tal, tavaly második lett a Yokohama értékelésben, és még futamot sem nyert. Vele szemben a tavaly két versenyt is megnyerő Stefano D'Aste például szerezhet privát pontokat. Igaz, ő új csapatot indított. De ott van Nykjaer a Nikával és a két bamboos Chevrolet Nash-sel és MacDowall-el, akiket szintén beengedte a függetlenek közé, pedig lehet, hogy megütik majd néha a tejfeles szájú spanyolt. Meglátjuk.

Íme a 2013-as privát bajnokság mezőnye:

#6 Franz Engstler (Team Engstler, BMW 320 TC)

#7 Charles Kaki Ng (Team Engstler, BMW 320 TC)

#9 Alex MacDowall (Bamboo Engineering, Chevrolet Cruze 1.6T)

#13 Jean-Philippe Dayraut (Anome Racing, BMW 320 TC)

#14 James Nash (Bamboo Engineering, Chevrolet Cruze 1.6T)

#17 Michel Nyjaer (Nika Racing, Chevrolet Cruze 1.6T)

#19 Fernando Monje (Campos Racing, SEAT León WTCC)

#20 Hugo Valente (Campos Racing, SEAT León WTCC)

#22 Tom Boardman (Special Tuning Racing, SEAT León WTCC)

#25 Mehdi Bennani (Proteam Racing, BMW 320 TC)

#26 Stefano D'Aste (PB Racing, BMW 320 TC)

#37 René Münnich (All-Inkl.com Racing, SEAT León WTCC)

#55 Darryl O'Young (ROAL Motorsport, BMW 320 TC)

#73 Fredy Barth (Wiechers Sport, BMW 320 TC)

Fotó: WTCC Media

Hozzászólások