WTCR - A forgalom zavarta a ladásokat

A forgalom zavarta a ladásokat

LantiLanti
2013/09/08 14:35

Thompson_Usa_lada

A Lada Sport Lukoil csapat idén először versenyez Sonomában, James Thompson és Mikhail Kozlovszkij pedig alig várta, hogy élesben is kipróbálhassa az amerikai pályát. Időközben lezajlott a pénteki teszt, valamint a két szabadedzés és az időmérő, úgyhogy már a Ladával versenyző két pilóta is megoszthatja velünk első benyomásait.

„Ez a pálya igazán élvezetes. Nagyon bonyolult, kanyargós és hepehupás. Olyan dimbes-dombos, mint Mondello Park Írországban, ahol még a BTCC-s időkben versenyeztem, ugyanakkor elég gyors is, ebben a brit Outlon Parkra hasonlít. Több jó pálya keverékének érzem. Bár a csúcssebesség annyira nem magas, a sok irányváltás miatt mégis nehéz itt jól menni. Az aszfalt elég poros és csúszós, teljesen különbözik a legutóbbi helyszínektől – például Argentínától és Oroszországtól -, ahol új burkolaton mentünk. Az autó és a pilóta számára egyaránt komoly kihívást jelent, így okoz nekünk némi fejfájást” – nyilatkozott Thompson.

A pálya tehát beváltotta Thompson hozzá fűzött reményeit, de a lelkesedést egyelőre nem sikerült eredményre váltani: a brit pilóta küzdelmes időmérő edzés után a tizennyolcadik helyről várja a folytatást.

„A szabadedzések után még úgy tűnt, minden rendben van, de az időmérőn nem tudtunk a legjobb tudásunk szerint teljesíteni. A második próbálkozásra elég jó kört raktam össze, de aztán forgalomba kerültem – néhányan előttem szélárnyékra játszottak én pedig utolértem őket. Emiatt úgy hat tizedmásodpercet veszítettem. Közel lehettem volna a tizenkettedik helyhez, ezért elég csalódott vagyok."

"Idén általában bejutottunk a legjobb tizenkettőbe, és valami hasonlóban bíztunk most is. Azt hiszem, ma is esélyünk lett volna erre, bár az autót nem éreztem tökéletesnek. A futamokra készülünk pár módosítással, és reméljük, hogy közelebb kerülünk a középmezőny teljesítményéhez. Nehéz lesz előrébb kerülni, de elég hosszú verseny vár ránk, 13 kört kell megtennünk."

Kozlovszkij_Usa_lada

Mikhail Kozlovszkij szintén túl van a tűzkeresztségen, de ő egyelőre csapattársánál is szerényebb eredményt tud felmutatni, huszonkettedikként végzett az időmérőn.

 „Nagyon érdekes ez az aszfaltcsík, főleg a szintkülönbségek miatt. A Lada Granta a hosszú egyenesekkel rendelkező, gyors pályákon érzi magát elemében. Sajnos a Sonoma Raceway nem ilyen. A tapadás hiányával sokat küszködtük, főleg az autó eleje csúszkált."

"Az időmérő nem alakult az elvárásaink szerint, mindketten kimaradtunk a top 12-ből. Egyszerűen balszerencsénk volt, engem két gyors körömben is feltartottak. Az elsőben utolértem az előttem haladó srácot, akiről azt hittem, gyorsabb lesz nálam. A másodikban valaki elhagyta a pályát, és amikor visszajött, felhordott az aszfaltra egy nagy rakás homokot. A harmadik próbálkozás sem jött össze igazán. Kemény versenyek előtt állunk, a gumikra különösen oda kell figyelnünk. Az alapbeállítást már nem változtatjuk meg radikálisan, de elvégzünk pár finomhangolást” – zárta Kozlovszkij.

Időközben kiderült, hogy Michelisz Norbi az első futamon, valamint Fernando Monje, Hugo Valente és Michel Nykjaer mindkét futamon a mezőny végéről kényszerül indulni. Így a Ladával versenyző páros három illetve négy hellyel előrébbről kezdheti meg a küzdelmet. Talán éppen ez segíti hozzá őket ahhoz, hogy ne kelljen üres kézzel, pontok nélkül zárniuk első amerikai versenyhétvégéjüket.

Fotó: WTCC Media

Írta: Major Zoltán

Hozzászólások