WTCR - 2015 - Nika, Honda, TC1, Rydell
2015 - Nika, Honda, TC1, Rydell

2015 - Nika, Honda, TC1, Rydell

LantiLanti
2014/04/16 12:10

Rydell_nika_honda

A NIKA Racing ma Stockholmban bejelentette, amit már eddig is pedzegettünk itt a WTCC Blogon: 2015-ben egy TC1-es Honda Civic-kel állnak rajthoz a WTCC-ben, versenyzőjük pedig a korább brit és skandináv túraautó bajnok Rickard Rydell lesz.

Az istálló - akárcsak a chevys időszakban - a Honda Racing Team Sweden név alatt fut majd.

A NIKA tavaly teljesítette első (majdnem) teljes évét a WTCC-ben, versenyzőjük, a dán Michel Nykjaer pedig remekelt a Chevrolet Cruze-zal, három futamot nyert meg, és egyedül ő rendelkezett matematikai eséllyel, hogy felvegye a versenyt Yvan Mullerrel.

Nykjaer szezonját azonban megkurtították az anyagi problémák, az év utolsó három versenyét ki kellett hagynia, a NIKA pedig elkezdett felkészülni a jövőre. Nicklas Karlsson többször is hangsúlyozta, hogy hosszú távon szeretné biztosítani csapata helyzetét a WTCC-ben. Ez most sikerült, hiszen a Honda Sweden is a program mögé állt.

"Izgalmas jövő áll a NIKA Racing előtt, és rendkívül inspiráló számunkra, hogy Rickard Rydellel egy tisztán svéd felállással csatlakozhatunk a mezőnyhöz. A TC1-es szabályoknak köszönhetően minden eddiginél izgalmasabb küzdelmek várhatók, és önbizalommal tölt el bennünket, hogy egy erős partner áll mögöttünk" - mondta Nicklas Karlsson, a NIKA csapatfőnöke.

Rickard Rydell utoljára tavaly Sanghajban indult a WTCC-ben, ám korábban még a SEAT gyári pilótájaként állandó résztvevője volt a bajnokságnak. 94 futamon ötször győzött, 2008-ban pedig ötödik lett az összetettben. Ezek az eredmények azonban nem tükrözik hűen a túraautózás egyik nagy klasszisának képességeit. A kilencvenes években a BTCC meghatározó figurája volt, 1998-ban bajnok lett a Volvóval, 2011-ben pedig megnyerte az STCC-t.

"Rendkívül boldog vagyok, hogy egy tisztán svéd felállásban indulhatok a WTCC-ben. A Honda Racing Team Sweden egy ígéretes programnak tűnik, amire teljes odaadással fogok készülni. Már nagyon várom az első tesztet a TC1-es autóval, amire még idén sor kerül" - tette hozzá Rydell.

Rydell_nika_honda_2

A Honda jelenleg két privát csapattal rendelkezik a WTCC-ben (Zengő és Proteam), így felmerül a kérdés, hogy a NIKA számára építenek-e egy harmadik autót, vagy a svédek netán valamelyik jelenlegi partner helyét veszik át? Erre egy ideig még valószínűleg nem kapunk választ.

"Amióta csatlakoztunk a WTCC-hez, kimondott tervünk volt, hogy privát csapatok számára is elérhetővé tegyük az autóinkat, hiszen ez csak emel a bajnokság változatosságán. A magyar és az olasz/marokkói ügyfeleink után örömmel üdvözlünk a Honda családban egy olyan profi alakulatot, mint a NIKA" - mondta a sajtótájékoztató William De Braekeleer, a Honda Motor Europe motorsport igazgatója.

Ahogy említettem a svéd csapat programja a Honda Sweden támogatásával jön létre, amely nagy lehetőséget lát a WTCC-ben.

"Amikor megkerestek bennünket, hogy támogatnánk-e a NIKA Racinget és Rickard Rydellt, egyből tudtuk, hogy ez egy kiváló lehetőség, és boldogok vagyunk, hogy most bejelenthetjük hosszú távú terveinket a motorsport egyik elit kategóriájában" - fogalmazott Jonas Lindow, a Honda Sweden általános igazgatója.

A NIKA - Honda kapcsolat már idén megkezdődik a WTCC-ben, Yukinori Taniguchi egy TC2-es Civic-kel vesz majd részt néhány futamon, ám a csapat egyelőre nem tisztázta, pontosan hányon és melyek lesznek azok. Az idénynyitót kihagyták Marrakeshben.

Fotó: NIKA Racing

[ad#2]

Hozzászólások