WTCC - Zengő Zoli: el tudok képzelni egy új Norbit
Zengő Zoli: el tudok képzelni egy új Norbit

Zengő Zoli: el tudok képzelni egy új Norbit

LantiLanti
2015/01/05 13:17

Megvolt a karácsony, átértünk az újévbe, de még mindig nem tudjuk, mit tartogat a jövő Magyarország legnépszerűbb sportolója és egyik legnépszerűbb sportcsapata számára. Michelisz Norbi és a Zengő Motorsport eddig elválaszthatatlan egységet képezett, ám tavaly egy olyan szintre jutott ez a kaland, ahonnan kérdéses, van-e feljebb? Mármint együtt.

Az év eleji megrázkódtatások ellenére Norbi végül legyőzte mindkét gyári támogatott Hondát, és az űr-Citroënek mögött negyedik lett a bajnokságban. Sokak szerint privát konstrukcióban ez a plafon, és jó esély van rá, hogy nem tévednek. Az autósport ugyan kiszámíthatatlan, ezért is szeretjük, de ha az ember őszintén magába néz, elismeri, gyári támogatás (pénzügyi háttér, tesztek, "korlátlan" alkatrészellátás) nélkül túl messze van a következő lépcsőfok.

Ez már nem (csak) a tehetségről, a rafinériáról és az elszántságról szól, ezen a szinten már a igazán pénz beszél, pontosabban az, amit a pénzen meg lehet vásárolni. Érzi ezt Zengő Zoli, a magyar autósport utóbbi évtizedeinek egyik legkimagaslóbb figurája, aki előbb a semmiből létrehozta, majd nemzetközi szintre emelte, végül pedig a fent említett sikerig vezette saját csapatát.

A csapafőnök a Playboy év eleji számában beszél sok mindenről, a kezdetektől egészen a jelenig, és egy kicsit a folytatásról is. Ebben a bejegyzésben az utóbbival foglalkozunk.

"Ebben az évben nemhogy a határainkat értük el, hanem túl is szárnyaltuk a realitást. Tovább lehetne lépni meg több pénzzel, de mi eddig mindent piaci alapon értünk el, és a magyar piacnak is megvannak a korlátai."

"Ha úgy alakul, hogy Norbi nélkülünk megy tovább, a Zengő Motorsportnak három alternatívája van. Becsukja a kaput a WTCC-ben - ez a legrosszabb. Megpróbálja a csapatot és a megszerzett tudást eladni egy külföldi versenyzőnek, vagy talál egy olyan tehetséget, akit újra fel lehet építeni. Jelenleg a kettes szcenárió a realitás, de két éven belül el tudok képzelni egy újabb Norbit" - mondta Zoli a Playboynak.

Neveket természetesen nem említett, de mivel kellően tapasztalt és gyors pilótából nincs túlkínálat a magyar piacon, nem nehéz találgatni. Viszonylag kevés olyan versenyzőt tudok, aki tapasztalt, eredményes, és van is olyan szinten, hogy azonnal alá mernék tenni egy WTCC-s autót. Ilyen Wéber Gabi, Kiss Norbi, Walter Csabi, Kiss Pál Tomi és Rácz Pisti. Talán ide sorolható még Vida Jani, aki szintén sokszor bizonyított, viszont kevesebbet ment "nagy autóval", mint az előbbiek.

A fiatal tehetségek közül számottevő nemzetközi tapasztalattal rendelkezik Ficza Feri és Nagy Norbi, de kapaszkodik hozzájuk Tóth Norbi és Tim Gabi is. Utóbbi az RCM Kupa megnyerése után a hétvégén rajthoz áll a Dubai 24 óráson. Illetve itt említeném még meg Hatvani Bálintot, aki korábban a SEAT Kupában rendre ott volt a két Norbi és Wéber Gabi közelében.

Kálnoki Kis Attila, az cikk írója ezután arra is rákérdezett, milyen érzés lenne Zolinak, ha az a pilóta, akibe rengeteg munkát, energiát és pénzt invesztált az elmúlt évek során, továbblépne? A csapatfőnök ezt a helyzetet ahhoz hasonlította, amit a szülő érez, ha a gyermeke elköltözik otthonról, és megkezdi önálló életét.

"Belefektetsz energiát a gyermekedbe, elkezded rákölteni a pénzed, neveled, taníttatod, ruházod, formálod. Ha jól végezted a dolgod, akkor okosabb lesz nálad. Az tölt el boldogsággal, ha látod, hogy boldog, sikeres lesz, megállja az életben a helyét. Egyre ritkábban látod, de mindig tudni fogja, honnan jött, és hogy számíthat rád. Akkor vagy sikeres, ha az, akit felnevelsz, túl tud nőni rajtad" - zárta Zoli.

Ahogy említettem, a cikkben sok érdekesség elhangzik Zengő Zoliról, ezekkel később, egy másik bejegyzésben foglalkozom. Aki nem akar addig várni, az olvassa el az interjút a Playboyban, amiben Zolin kívül szép nénik is vannak. :)

Hozzászólások